Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Εγκαίνια Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου

Με κάθε λαμπρότητα και με την δέουσα μεγαλοπρέπεια, την οποία ορίζει η προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη, τελέστηκαν το πρωί του Σαββάτου 10 Μαΐου 2014, τα εγκαίνια του περικαλλούς Ναού της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Λευκωσία, από τους Προκαθημένους των Εκκλησιών Ιεροσολύμων και Κύπρου κ. Θεόφιλο και κ. Χρυσόστομο αντίστοιχα και τους Πανιερωτάτους Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομο και Βόστρων κ. Τιμόθεο, καθώς και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιεπισκόπους Τιβεριάδος κ. Αλέξιο και Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο. Στα εγκαίνια παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ενώ μετείχαν επίσης πλήθος κληρικών τόσο από την Αγιοταφιτική αδελφότητα, όσο και από διάφορες Μητροπόλεις της Κύπρου.


Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με την επίσημο υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προ των θυρών της Εξαρχίας και την προσέλευση αμφοτέρων των Προκαθημένων μετά της συνοδείας τους στον Ιερό Ναό, όπου ετελέσθη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, η Ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια ξεκίνησε η Ακολουθία των Εγκαινίων του Ιερού Ναού.


Το αρχιερατικό συλλείτουργο που ακολούθησε της τελετής των Εγκαινίων, παρακολούθησε πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν από νωρίς το πρωί, για να παρακολουθήσουν από κοντά, με την δέουσα κατάνυξη και ευλάβεια, τα τελούμενα της Ακολουθίας των εγκαινίων και κατέκλεισαν ασφυκτικά, τόσο τον Ιερό Ναό, ο οποίος τιμάται προς τιμήν της Αναλήψεως του Κυρίου και του αγίου νέου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου, όσο και τον περιβάλλοντα χώρο της Εξαρχίας. Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήσαν μεταξύ άλλων επισήμων και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στρατηγός Στυλιανός Νάσης.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και της ομιλίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, των Χαιρετισμών του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμοθέου, ακολούθησε η αποκάλυψη μαρμάρινης αναμνηστικής πλάκας του συγκροτήματος της Εξαρχίας, πάνω στην οποία αναγράφεται η κτητορική πράξη και τέλος πραγματοποιήθηκε η συμβολική κοπή της κορδέλας προ της εισόδου στην αίθουσα υποδοχής.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου