Τρίτη 27 Μαΐου 2014

«Ο ρόλος της Γυναίκας στους Αγώνες για Εθνική και Πνευματική Επιβίωση»

Πραγματοποιήθηκε, το πρωί του Σαββάτου 24 Μαΐου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, το Στ΄ ετήσιο σεμινάριο των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Θέμα του σεμιναρίου ήταν «Ο ρόλος της Γυναίκας στους Αγώνες για Εθνική και Πνευματική Επιβίωση».
Στην ημερίδα παρευρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη τις γυναίκες της Κύπρου για την εθνική στάση που επέδειξαν για τα τελευταία 40 χρόνια.
«Οσάκις σας έβλεπα που αψηφούσατε τους κινδύνους, σπάζατε την γραμμή αντιπαράταξης και εισέρχεστο στα κατεχόμενα εδάφη μας για να βροντοφωνάξετε για το δίκαιο του λαού μας μου θυμίζατε τις Μυροφόρους γυναίκες, που αψηφούσαν όλους τους κινδύνους και εβάδιζαν προς τον τάφο του Κυρίου γιατί το καθήκον τους το επέβαλλε να πάνε εκεί να τιμήσουν τον Θείο Διδάσκαλο», πρόσθεσε.
Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αυτή «είναι μια αφύπνιση» και μέσω αυτής πρέπει να στείλουμε το μήνυμα προς όλους ότι «δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε την πατρίδα μας όσες δυσκολίες και αν υπάρξουν σ’ αυτή την εθνική πορεία».    
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών κ. Ευανθία Αχιλλέως, ενώ η τέως Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών κ. Ορθοδοξία Καλογήρου έκανε μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα του Μαρτίου 1992.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου και Μέλη των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.
Εισηγητές, της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας και αξιόλογης ημερίδας, ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος μίλησε με θέμα «40 χρόνια μετά… που οδηγούμαστε;» και η Φιλόλογος – Συγγραφέας κ. Ελπίδα Γούναρη, η οποία εστίασε την προσοχή της στο θέμα της ημερίδας και αναφέρθηκε λεπτομερώς στον ρόλο της γυναίκας στους πάμπολλους αγώνες για την Εθνική και Πνευματική Επιβίωση του λαού μας.
Στην εισήγηση του, ο Πανιερώτατος, τόνισε με έμφαση ότι «η Κύπρος βρίσκεται, χωρίς αμφιβολία, αυτή τη στιγμή στην κρισιμότερη φάση της εθνικής της ζωής. Ο Ελληνισμός της Κύπρου βρίσκεται, σήμερα, σε τροχιά αφανισμού από τον τόπο στον οποίο ζει εδώ και 35 αιώνες».
«Έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε στην υλοποίηση των Τουρκικών στόχων και να τους ματαιώσουμε. Οφείλουμε να αναχαιτίσουμε την ψυχολογική κατάρρευση του λαού, να ανορθώσουμε το ηθικό του, να του εμπνεύσουμε πίστη στις δυνάμεις του», υπογράμμισε.
Ο Πάφου Γεώργιος ανέλυσε, στην συνέχεια, το ρόλο της Εκκλησίας στη διαμόρφωση αυτής της στάσης και επεσήμανε ότι οφείλει «να πρωτοστατήσει στη συστηματική και θαρραλέα διαφώτιση του λαού. Να κατανοήσει την ευθύνη της για το μέλλον του τόπου μας και να μην ορρωδήσει προ οιουδήποτε κινδύνου ή σκοπιμότητος».
«Θα πρέπει η Εκκλησία να πρωτοστατήσει στην αλλαγή πλεύσης του αγώνα μας. Οι συνομιλίες, όπως αναφέραμε, δεν οδηγούν πουθενά. Ήταν ο σχεδιασμός της κατοχικής δύναμης για αποτελμάτωση του θέματος μας, για αποπροσανατολισμό και ημών των ιδίων, και των ξένων. Κάθε υποχώρησή μας, οδηγεί σε νέες διεκδικήσεις των Τούρκων. Στους συμβιβασμούς δεν υπάρχει τέρμα όταν υπάρξει αρχή. Για να υπάρξει τέρμα και στην αρχή, που ο δόλος της Τουρκίας και των συμμάχων της μάς παρέσυρε, πρέπει να πάρουμε την μεγάλη απόφαση της αλλαγής, όχι τακτικής στις συνομιλίες, όπως η ηγεσία μας επαγγέλλεται, αλλά πλεύσης», πρόσθεσε.
«Οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε, ως Εκκλησία, σε επαναφορά του θέματός μας ως θέματος εισβολής και κατοχής, με αίτημα την απελευθέρωση και όχι την επανένωση», συμπλήρωσε.
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Μητροπολίτης Πάφου, σημείωσε επιγραμματικά ότι «δεν είναι σωβινισμός, ούτε αντιχριστιανικό να αγαπάς την πατρίδα σου. Είναι ντροπή και προδοσία να την ξεχνάς. Κι η Εκκλησία, ιδίως η Εκκλησία της Κύπρου, ουδέποτε θα παύσει να καθοδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση τον λαό της».
Η  Φιλόλογος και Συγγραφέας κ. Ελπίδα Γούναρη, στην δική της εισήγηση, υπογράμμισε ότι «οι πατρίδες των ανθρώπων είναι δίκαιο να επιβιώνουν. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού, μέχρι την έσχατη ημέρα οπότε «συναχθήσονται ενώπιον αυτού πάντα τα έθνη».
«Οι πατρίδες, ακόμα και αιχμάλωτες και χαμένες ακόμα, μας ανήκουν και τους ανήκουμε. Και αν σβηστούν από το εθνικό κτηματολόγιο από το εθνικό μαρτυρολόγιο δεν γίνεται να εξαφανισθούν. Το πνεύμα τους και το αίμα που είναι ποτισμένες παραμένουν στους κληρονόμους τους, ακόμα κι αν αυτοί έχουν χάσει τα νόμιμα δικαιώματα στην συγκεκριμένη γη», ανέφερε.
Η κ. Γούναρη τόνισε εμφαντικά ότι «πνεύμα και αίμα είναι αγαθά αναπαλλοτρίωτα. Κανένας κατακτητής όσο σκληρός δεν στάθηκε ως τώρα ικανός να τα αφανίσει κι όταν ο άλλος κι όταν οι οικοδόμοι του άδικου γράφουν για συνωστισμό στην φλεγόμενη προκυμαία της Σμύρνης ή για ανύπαρκτη Κύπρο και ζητάνε να μας ρίξουν χαμένα κορμιά στα μαύρα νερά της εθνικής αγνωσίας του υποκριτικού παγκόσμια απάνθρωπου χρωματισμού, η καρδιά μέσα βαθιά μαγεμένη από τα προγονικά θρηνοτράγουδα δεν λέει να παραιτηθεί, δεν λέει να ενδώσει. «Έσεται νόστιμον ήμαρ».
Η όλη εκδήλωση διανθίστηκε με Χορωδιακά τραγούδια από την Παιδική και Γυναικεία Χορωδία «Άγιος Ιωάννης» και το Παραδοσιακό Σχήμα «Ηδύμελπον», υπό τη διεύθυνση της πρεσβυτέρας Μαρίας Δημοσθένους.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου