Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Δερύνεια

Με την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο ομώνυμο και πανηγυρίζων παρεκκλήσιο των Αγίων στη Δερύνεια.
Κατά την Πανηγυρική Εσπερινή Ακολουθία χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος με τη συμμετοχή των ιερέων της κοινότητας και στην παρουσία του Δημάρχου Δερύνειας κ. Άντρου Καραγιάννη και άλλων τοπικών παραγόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος κατέχει ξεχωριστή θέση μέσα στην συνείδηση των κατοίκων της Δερύνειας, οι οποίοι με ευλάβεια και με περισσή λαμπρότητα τιμούν την ιερή μνήμη του. Πλήθος προφορικών μαρτυριών αναφέρουν ότι με την γιορτή αυτή, κατά το παρελθόν, συνδέοντο και πάρα πολλά έθιμα καθώς και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποια βενετικά έγγραφα των αρχών του 16ου αιώνα, το ύψωμα πάνω στο οποίο είναι κτισμένη σήμερα η Δερύνεια ονομαζόταν Ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου. Στις πηγές γίνεται εκτενής αναφορά και στο πηγάδι του Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο διέθετε άφθονο πόσιμο νερό και το οποίο, μέσω αγωγού, τα γνωστά λαγούμια, μετεφέρετο για να υδροδοτηθεί η πόλη της Αμμοχώστου.
Περί το τέλος του Εσπερινού τελέσθηκε αρτοκλασία και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνος των Αγίων πέριξ του ιερού παρεκκλησίου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου