Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Αναβάλλεται η Θεία Λειτουργία στις Μάνδρες

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, η προγραμματισμένη για αύριο Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Τοχνίου στο κατεχόμενο χωριό Μάνδρες Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση «η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας και Αμμοχώστου ανακοινώνει ότι δεν κατέστη δυνατή η διευθέτηση για την τέλεση Θείας Λειτουργίας την  ερχόμενη Κυριακή 4 Μαΐου 2014 στον Ιερό Ναό Παναγίας Τοχνίου  στο κατεχόμενο χωριό Μάνδρες Αμμοχώστου». 
«Ως εκ τούτου», συνεχίζει η ανακοίνωση «η ανωτέρω προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία αναβάλλεται. Προσεχώς θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία κατά την οποία θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στις Μάνδρες Αμμοχώστου».
Ο εν λόγω ιερός ναός είναι ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής και βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Πενταδακτύλου, παρά το κατεχόμενο χωριό Μάνδρες Αμμοχώστου. Πρόκειται για μοναστηριακό συγκρότημα, που χρονολογείται στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αιώνα και είναι γνωστό ως το μοναστήρι της Παναγίας του Τοχνίου, η Δεχνιού. Είχε δύο εικόνες της Παναγίας που έφεραν την επιγραφή, η μεν παλαιότερη «Παναγία η Τοχνιώτισσα», η δε νεότερη «Παναγία η Τεχνιώτισσα». Τα υπόλοιπα μοναστηριακά κτίσματα ανήκουν στον 18ο αιώνα, έχουν όμως  ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη που ανήκουν στην παλαιοχριστιανική και στη μέση βυζαντινή περίοδο. Το ξυλόγλυπτο, μη επιχρυσωμένο, εικονοστάσιο του καθολικού είναι έργο του Πέτρου Αναγνώστου (1751) και καταστράφηκε από τους Τούρκους εισβολείς, οι οποίοι κατέκλεψαν τις εικόνες και έχουν αποκολλήσει ολόκληρες παραστάσεις από τον τοιχογραφικό διάκοσμο του καθολικού.
Η ελληνικότατη αυτή κοινότητα της επαρχίας Αμμοχώστου είναι η γενέτειρα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας κ. Βασιλείου και οι κάτοικοι του, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, είναι πρώην κάτοικοι του αμιγώς τουρκοκυπριακού χωριού Άγιος Ιάκωβος ή Άης Άκουφος, όπως ήταν γνωστό, οι οποίοι δεν ενέδωσαν στους εκβιασμούς και δεν εξισλαμίστηκαν, κατά τα μαύρα χρόνια της πρώτης τουρκοκρατίας, πήγαν βορειότερα σε περιοχές που είχαν τις μάντρες τους και δημιούργησαν ένα νέο οικισμό, που ονομάστηκε Μάνδρες.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου