Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Μπάιντεν

Τη στήριξη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ώστε η λύση του Κυπριακού να μην είναι ετεροβαρής, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β`. Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να φανεί χρήσιμος, καθώς επιθυμεί μια σωστή λύση του προβλήματος.
Ο κ. Μπάιντεν έφτασε στην Αρχιεπισκοπή γύρω στις 10.35 πμ, όπου είχε συνάντηση με τους ηγέτες των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, η οποία διήρκεσε πέραν της μιας ώρας. Πέραν του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Μουφτής των Τ/κ Ταλίπ Αταλάι, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέιφ, ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Βαρουτζιάν Χερκελιάν, ο Εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο πατήρ Ζακχαίος Τουλνίνοφ.
Μετά την ολοκλήρωση της, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε και είχε δεκάλεπτη κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε ότι οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι εξέφρασαν τις απόψεις τους, με τον κ. Μπάιντεν να τους ενθαρρύνει να εργαστούν όλοι μαζί.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, για να δει ο τόπος προκοπή και να μπορούν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι να έχουν πρόσβαση στα θρησκευτικά τους μνημεία, τόσο στις ελεύθερες, όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.
Κατά τη διάρκεια της κατ` ιδίαν συνάντησής του με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι εξέφρασε τις απόψεις της Εκκλησίας στο Κυπριακό, θέτοντας παράλληλα τις «κόκκινες γραμμές».
Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι οι απόψεις αυτές είναι γνωστές, ενώ είπε ότι θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο της συζήτησης.
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος απάντησε ότι γνωρίζει καλά τους Τούρκους και έχει φιλικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε όμως ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αλλά θα προσπαθήσει ούτως ώστε να φανεί χρήσιμος, καθώς επιθυμεί μια σωστή λύση του εθνικού προβλήματος.
«Ετόνισα ότι δεν πρέπει να είναι η λύση ετεροβαρής», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η ε/κ πλευρά θα αδικηθεί και «θα καραδοκεί να βρει την ευκαιρία για να αναποδογυρίσει τα πράγματα».
Η λύση, συνέχισε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, πρέπει να είναι αμφοτεροβαρής και όσον το δυνατόν δίκαιη, ενώ δεν πρέπει να αδικηθεί κανείς, ώστε να βασιλεύσει η ειρήνη στον τόπο.
Σε ερώτηση αν τα ενεργειακά θέματα θα συμβάλουν στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι το ίδιο πιστεύει και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Απέφυγε τέλος να σχολιάσει την συνάντηση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ενώ είπε ότι οι επισκέψεις προσωπικοτήτων στην Κύπρο, όπως αυτή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί προσεχώς, μπορεί να βοηθήσει στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Αρχιεπισκοπή τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.
Πηγή: ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου