Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Συνέδριο για τον Ποντιακό Ελληνισμό στην Πάφο

Η Ιερά Μητρόπολη Πάφου σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης διοργάνωσε, το Σάββατο 3 Μαΐου 2014, ημερίδα με θέμα: «Ποντιακός Ελληνισμός, Ιστορία και Γενοκτονία». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Α΄ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, Πάφου με εισηγητές τον εκπαιδευτικό Βασίλειο Κωνσταντινίδη και τον λαογράφο-ερευνητή Γιώργο Χατζηελευθερίου, καθώς και τους Χρίστο Ιακώβου, Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ και τον δημοσιογράφο-ερευνητή Δημήτρη Σιδηρόπουλο.
Προσφωνώντας το συνέδριο, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, επεσήμανε ότι «πολλά έχουμε να ωφεληθούμε από τη μελέτη του παρελθόντος», προσθέτοντας πως «αν όλοι μας, και ιδίως οι πολιτικοί μας, ξέρουμε και μελετούμε το παρελθόν μας, θα αποφεύγουμε νέα λάθη».
«Χρειάζεται άμεση συνειδητοποίηση του έσχατου αυτού κινδύνου και συστράτευση όλων για αποτροπή του», σημείωσε και ευχήθηκε όπως μέσα από τις διάφορες εισηγήσεις του συνεδρίου σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στους αρμοδίους. 
«Λάθη τραγικά της ηγεσίας μας, ερασιτεχνισμοί της στιγμής, χωρίς την ύπαρξη ολοκληρωμένων μακροπρόθεσμων σχεδιασμών, οδήγησαν στην καταστροφή του Ποντιακού αλλά και ολόκληρου του Μικρασιατικού Ελληνισμού» επεσήμανε ο Πανιερώτατος για να προσθέσει πως «όσοι μελετούν, έστω και επιφανειακά, την ιστορία μας, και όσοι διαθέτουν μια, ελάχιστη, πολιτική διαίσθηση, μπορούν και σήμερα να αναγνωρίσουν τι κρύβεται πίσω από όλες τις ενέργειες των Τούρκων και να αντιληφθούν ξεκάθαρα την τελική επιδίωξη τους στην Κύπρο. Και αυτή η επιδίωξη δεν διαφέρει από εκείνη που προγραμματίστηκε και επιτεύχθηκε, απ’ αυτούς στον Ελληνικό Πόντο». 
«Οι Νεότουρκοι», πρόσθεσε, «έθεσαν σαν στόχο τους την εξόντωση των Χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία και σ’ όλα τα εδάφη της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η προσπάθεια υλοποιήθηκε εν πολλοίς από αυτούς, συνεχίστηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ και ολοκληρώθηκε από τις Κυβερνήσεις που ακολούθησαν, ανεξάρτητα ιδεολογικής ή κομματικής προέλευσης. Η κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου σχεδιάστηκε από τον Νιχάμ Ερίμ και υλοποιείται έκτοτε με μαθηματική ακρίβεια».
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος αναφέρθηκε ακολούθως στο βιβλίο «Γη του Πόντου», του Τραπεζούντιου Δημήτρη Ψαθά, συνυπογράφοντας με έμφαση όσα ο συγγραφέας τονίζει: «δεν επιτρέπεται να θυσιάζουμε την ιστορική αλήθεια σε οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Και σημειώνει πως από τότε που χαράχτηκε η λεγόμενη  «ελληνοτουρκική φιλία», επιχειρείται συσκότιση των πραγματικών γεγονότων της Ιστορίας μας και της έκβασης των πραγμάτων στη Μικρά Ασία και στον Πόντο. Η άστοχη τακτική  της αποσιώπησης των γεγονότων της Ιστορίας ήταν ένας, ίσως και ο κυριότερος λόγος, που εξελίχτηκε τόσο άσχημα η «φιλία» με τους Τούρκους. Μια «φιλία» που, από τότε που υπογράψαμε τον ξεριζωμό των Ποντίων και των Μικρασιατών, ξερίζωσε τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, στραγγάλισε το Πατριαρχείο μας, κατέλαβε τη μισή Κύπρο και εποφθαλμιά την υπόλοιπη, αμφισβητεί το Αιγαίο και τη Δυτική Θράκη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από το Συνέδριο αυτό δόθηκε η ευκαιρία να μελετηθούν εις βάθος οι μεθοδεύσεις και η τακτική των Τούρκων, απέναντι στον Ελληνισμό του Πόντου, καθώς και να αντληθούν χρήσιμα διδάγματα για τη στάση μας απέναντι στον ίδιο εχθρό της φυλής. Ο κίνδυνος να έχει ο Κυπριακός Ελληνισμός την ίδια τύχη με τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι σήμερα ορατός. Αυτό που σίγουρα προκύπτει, μέσα από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις του Συνεδρίου ως συμπέρασμα, είναι ότι θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε, να αντιστεκόμαστε και να προγραμματίζουμε τον αγώνα μας, ούτως ώστε να κρατηθεί ο τόπος μας ελληνικός και χριστιανικός.
Στην ημερίδα απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης και ο αρχηγός της αντίστασης Μίκης Τεμπριώτης.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισε με την ανακήρυξη του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου σε επίτιμο μέλος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς από το συγκρότημα της Ένωσης.
Τέλος, το πρωί της Κυριακής 4 Μαΐου, τελέστηκε, στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων Κάτω Πάφου, Αρχιερατικό μνημόσυνο για τη γενοκτονία των Ποντίων, του οποίου προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ενώ ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου.
Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Λουκάς Α. Παναγιώτου - ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου