Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Δέος και κατάνυξη στην Αγ. Μαρίνα Δερύνειας

Ξεχωριστή για τους πρόσφυγες κατοίκους του κατεχόμενου Αγίου Μέμνωνα Αμμοχώστου ήταν η τέλεση, την Κυριακή 18 Μαΐου 2014, της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Εξωκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας στη Δερύνεια, το οποίο βρίσκεται εντός της ελεγχόμενης, από τα Ηνωμένα Έθνη, περιοχής της νεκρής ζώνης.
Το εξωκκλήσι είναι κτίσμα του 12ου αιώνα και αποτελείται από δυο ιδίου μεγέθους μικρά βυζαντινά εκκλησάκια ενωμένα μεταξύ τους και βρίσκεται απομονωμένο στους αγρούς, σε μια μικρή κοιλάδα, τρία χιλιόμετρα περίπου ανατολικά της Δερύνειας.
Πλήθος ανθρώπων όλων των ηλικιών είχαν μαζευτεί από ενωρίς το πρωί για να μεταβούν με την συνοδεία των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για να καταθέσουν τα άνθη της καρδιάς τους και να αναπέμψουν τις δεήσεις τους και τις προσευχές τους προς την Μεγαλομάρτυρα Αγία Μαρίνα.
Της κατανυκτικότατης και σε κλίμα συγκίνησης Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, συμπαραστατούμενος από τον προϊστάμενο του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου π. Ηρακλείδιο Ξιούρο και τον εφημέριο του ιερού ναού Αγίων Πάντων Δερύνειας π. Ανδρέα Κυριάκου και των διακόνων π. Ανδρέα Παπαμιχαήλ και π. Φίλιππου Φιλίππου.
Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του Αγίου Μέμνωνα αγνάντεψαν, από το σημείο όπου βρίσκεται το εξωκκλήσι, την πατρώα γη και την αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου και ευχήθηκαν ο Κύριος του ελέους, δια πρεσβειών της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης και της εορτάζουσας Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, να φανεί ίλεως και να συντμήσει τον χρόνο της δοκιμασίας τους.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου