Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Συνάντηση Ορθοδόξων και Καθολικών στο Μινσκ

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση διαλόγου, μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Πρόκειται για το Δ΄ Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρώπη και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Council of European Bishops’ Conferences of Roman Catholic Church) και σ’ αυτό μετέχουν πέραν των 40 Ιεραρχών, κληρικοί και θεολόγοι, οι οποίοι προέρχονται από 22 Ευρωπαϊκές χώρες. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπεί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Το θέμα που απασχολεί την συνάντηση αυτή είναι: «Η Θρησκεία και ο πολιτισμικός πλουραλισμός: προκλήσεις για τις χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη».
Οι εργασίες του Φόρουμ άρχισαν με επίσημη τελετή, το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιουνίου 2014, στη συνεδριακή αίθουσα του περικαλλούς Ορθόδοξου Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μινσκ και περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, τον οποίο μετέφερε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θρησκειών και Εθνών της χώρας Leonid Gulyako και προσφώνηση από τον επίτιμο Πατριαρχικό Έξαρχο πάσης Λευκορωσίας και Πρόεδρο του Χριστιανικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, Μητροπολίτη Φιλάρετο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Ορθόδοξος συμπρόεδρος του Φόρουμ, Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Καρδινάλιος Pietro Parolin, απέστειλε μήνυμα, το οποίο αναφέρεται στο χαιρετισμό στους συνέδρους του Πάπα Ρώμης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο Ρωμαιοκαθολικός Συμπρόεδρος του Φόρουμ Καρδινάλιος Péter Erdö, Αρχιεπίσκοπος Βουδαπέστης και Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος του Μινσκ Tadeusz Kondrusiewicz και ο Επίσκοπος του Grondo Alexander Kaszkiewicz, Πρόεδρος της Συνέλευσης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Λευκορωσίας.
Ο Μητροπολίτης Μινσκ και Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας Παύλος, υπό την αιγίδα του οποίου φιλοξενείται το Φόρουμ, υπογράμμισε ότι «η προτεραιότητα κατά το σημερινό στάδιο της συνεργασίας των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών είναι η διατήρηση ηθικών ευαγγελικών αξιών στην κοινωνία». Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο «έχει έντονο συμβολισμό το γεγονός της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στο Μινσκ, διότι ανέκαθεν η Λευκορωσία αποτελούσε παράδειγμα της διομολογιακής ειρήνης και επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ των ομολογιών».
Η τελετή ενάρξεως ολοκληρώθηκε με συναυλία της ανδρικής  χορωδίας του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μινσκ και στην συνεχεία παρετέθη δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων.
Το πρωί της Τρίτης, 3 Ιουνίου 2014, οι σύνεδροι έγιναν δεκτοί, στο Μέγαρο Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, από τον Πρόεδρο της χώρας Alexander Lukashenko, ο οποίος καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους τόνισε ότι «η χριστιανική κοσμοθεωρία αποτελεί το θεμέλιο της ζωής της Ευρώπης».
Τον Πρόεδρο αντιφώνησαν ο Ορθόδοξος συμπρόεδρος του Φόρουμ Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος και ο Ρωμαιοκαθολικός συμπρόεδρος Αρχιεπίσκοπος της Βουδαπέστης-Έστεργκομ Καρδινάλιος Péter Erdö, καθώς και ο Μητροπολίτης Μινσκ και Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας Παύλος.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας επεσήμανε ότι «οι χριστιανικές αξίες στη σύγχρονη Ευρώπη θέλουν προστασία». Σημείωσε, επίσης, ότι «μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες να εκπονηθεί μια νέα ιδεολογία αντί της παλαιάς, αλλά δεν στέφθηκαν με επιτυχία αυτές οι προσπάθειες. Υπάρχουν όμως οι ιερές χριστιανικές αξίες και αυτές είναι εκείνες οι αρχές επί των οποίων ο λαός της Λευκορωσίας δημιουργεί σήμερα τη ζωή του. Η ενότητα του λαού συνδέεται άμεσα με τη διαφύλαξη αυτών των αξιών», τόνισε ο κ. Lukashenko.
Σήμερα το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος και ο Καρδινάλιος Péter Erdö, συνοδευόμενοι από τους Γραμματείς του Φόρουμ Διάκονο Θεόδωρο Μεϊμάρη και Duarte Da Cunha, πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη προς τον Μητροπολίτη Μίνσκ Παύλο στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Λευκορωσίας. Κατά την συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν ζητήματα διεκκλησιαστικού και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος και παρέστησαν επίσης και οι Μητροπολίτες Βολοκολάμσκ Ιλαρίων και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος. Ο επιχώριος Μητροπολίτης Παύλος παρέθεσε προς τους προσκεκλημένους του επίσημο γεύμα στους χώρους του Μητροπολιτικού Μεγάρου.
Οι εργασίες του Δ΄ Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014.
Μαΐστωρ-Church.by

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου