Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Ετήσιο μνημόσυνο Εθνάρχη Μακαρίου

Τελέστηκε την Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016, στην Ιερά Μονή Κύκκου, το ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο του αλήστου μνήμης διατελέσαντος πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄.

Του Μνημοσύνου προηγήθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος και συλλειτούργησαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμαθούντος κ. Νικόλαος και Λήδρας Επιφάνιος.

Παρόντες στη θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο ήσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο Αρχηγός και Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, κοινοτάρχες, πρόεδροι και μέλη Αντιστασιακών Συνδέσμων και Οργανώσεων, μέλη της οικογένειας του αειμνήστου Εθνάρχη, καθώς και πλήθος κόσμου.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία και το έργο του Εθνάρχη Μακαρίου τονίζοντας ότι ο Μακάριος υπήρξε μια σπάνια και χαρισματική προσωπικότητα, από αυτές που δεν πλάθονται από την εξέλιξη της Ιστορίας, αλλά που την σχηματίζουν και την καθορίζουν οι ίδιοι.

Στο πλαίσιο του λόγου του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Μακάριος αγωνίστηκε με πάθος και με τόλμη για αυτά που θεωρούσε αυτονόητα, για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

«Αν πρέπει κάτι να κρατήσουμε από την ιστορία και τη σοφία των ηγετών μας, είναι τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκαν – και δεν δείλιασαν να πάρουν – για να ξεπεράσουν εμπόδια που φάνταζαν ανυπέρβλητα», επεσήμανε.

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε, ακολούθως, πως σήμερα διανύουμε ακόμη μια κρίσιμη περίοδο για το εθνικό μας ζήτημα, υποδεικνύοντας ότι σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, απαιτείται να βάλουμε την Κύπρο πάνω από κομματικές ιδεολογίες, αντλώντας παραδείγματα από την ιστορία μας.

«Χρειαζόμαστε συνεργασία και ενότητα, όχι διχασμό. Μετριοπάθεια, όχι φανατισμό. Απαιτείται πραγματισμός, όχι δογματισμός. Πρέπει όλοι μας, να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, που καταβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε.

Μετά το τέλος του Μνημοσύνου ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου, στους πρόποδες του λόφου στο Θρονί, όπου βρίσκεται ο τάφος του Μακαρίου.
Το μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με μονόλεπτη σιγή εις μνήμην του Εθνάρχη Μακαρίου και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τη φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ).
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου