Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

«Ένα βαρέλι πετρέλαιο είναι πιο ακριβό από έναν άνθρωπο»

Πατριαρχική θεία Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016, στον ιστορικό βυζαντινό ναό του αγίου Νικολάου της Στέγης, στην οροσειρά του Τροόδους και ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Προεξάρχων της λαμπράς ευχαριστιακής συνάξεως ήταν ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο και τον Επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο, καθώς και κληρικούς από τις Εκκλησίες Αλεξανδρείας Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Κύπρου. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Μετά τη θεία Λειτουργία, ο Πατριάρχης Αντιοχείας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους νέους, οι οποίοι προέρχονται από τις Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής και φιλοξενούνται τις μέρες αυτές, στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωάννης, αποτύπωσε με μελανά χρώματα και με ιδιαίτερα συγκλονιστικό τρόπο, τις εξελίξεις στη Συρία.

Επεσήμανε ότι «ένα βαρέλι πετρέλαιο φαίνεται ότι είναι, για πολλούς, πιο ακριβό από έναν άνθρωπο» και εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του για την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας σημείωσε πως «η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ μπερδεμένη και σ’ αυτό εμπλέκονται και οι μικροί και οι μεγάλοι του κόσμου». Με έντονο τρόπο υπογράμμισε ότι «καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα από όλους στη Συρία» και έφερε ως παράδειγμα την εξαφάνιση των δύο Μητροπολιτών στη Συρία και την επί τρία χρόνια απουσία πληροφόρησης από τους πάντες. «Πού είναι τα δικαιώματα των ανθρώπων», διερωτήθηκε;

«Η χώρα», πρόσθεσε, «βρίσκεται στον έκτο χρόνο του κακού, το οποίο υφίστανται όλοι οι Σύριοι και μουσουλμάνοι και χριστιανοί». Τόνισε, τέλος, ότι, «παρά τις δύσκολες μέρες, οι χριστιανοί στο Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στη χώρα τους».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με τη χάρη του Θεού ο χριστιανισμός της Μέσης Ανατολής θα επιβιώσει». 

«Τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής είναι τόσα πολλά, που μόνον με τη σύμπνοια, το πλησίασμα του ενός προς τον άλλον, την πραγματική συνένωση δυνάμεων, θα μπορέσουμε να υπερπηδήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και οι Εκκλησίες μας και οι χώρες μας», πρόσθεσε.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου