Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Μνημόσυνο πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας

Στο τελευταίο άκρο της ελεύθερης Κύπρου, στον Ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Παχύαμμο, δίπλα από τον τουρκικό θύλακα των Κοκκίνων, ιερούργησε το πρωί της Κυριακής, 14 Αυγούστου 2016, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.

Τον Κύκκου Νικηφόρο πλαισίωσαν, στο ιερό θυσιαστήριο, ο Πρωτοσύγγελλος της Μητροπόλεως και Έφορος της Ιεράς Μονής Κύκκου, Αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Άγγελος Ζλάτεβ, οι εφημέριοι του ναού Οικονόμος Θεόδωρος Παπαμιχαήλ και Πρεσβύτερος Νικόλαος Χρίστου, καθώς και οι Διάκονοι Στυλιανός, Βλάσιος, Ιάκωβος και Θεοχάρης.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος, ο οποίος με αφορμή τη σημερινή Ευαγγελική περικοπή του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων, αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

«Το θαύμα αυτό του χορτασμού των πεντακισχιλίων συμβολίζει και εξεικονίζει το θαύμα και το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, δια του οποίου ο άνθρωπος χορταίνει τον Άρτο της ζωής, ο οποίος Άρτος της ζωής είναι ο ίδιος ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, «ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, τους δε μετέχοντας αγιάζων», όπως πολύ ωραία λέει η Εκκλησία μας, στις ευχές της θείας Λειτουργίας», σημείωσε.

«Πολύ σωστά, οι Πατέρες της Εκκλησίας μας χαρακτηρίζουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που προσφέρεται στον άνθρωπο με το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, σαν φάρμακο αθανασίας, γιατί η ουράνια αυτή τροφή ικανοποιεί όχι τις υλικές ανάγκες, αλλά ικανοποιεί τη μεταφυσική πείνα και δίψα του ανθρώπου, ικανοποιεί την πείνα και δίψα της αιωνιότητας».

«Η συμμετοχή μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι αρραβώνας και πρόγευση του ουράνιου δείπνου, της αιώνιας κοινωνίας με τον Τριαδικό Θεό και της χαράς και της ευτυχίας, που θα πηγάζει από την κοινωνία αυτή του ανθρώπου με τον Θεό», υπογράμμισε.

Λίγο πριν το τέλος της θείας Λειτουργίας, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά τις μάχες της Τηλλυρίας, τον Αύγουστο του 1964, στο οποίο παρέστησαν βουλευτές, δήμαρχοι, κοινοτάρχες, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, οι αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουγός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις θλιβερές εκείνες μέρες του Αυγούστου του 1964, τις μνήμες που ξυπνούν αυτές τις μέρες στην περιοχή Τυλληρίας και σημείωσε ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, η συστράτευση αποτελεί καθήκον όλων μας, υπογραμμίζοντας ότι μοναχά με εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση και σκληρή δουλειά μπορούμε να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας για τη λύση του Κυπριακού.

Μετά το πέρας της ευχαριστιακής συνάξεως, τελέστηκε στο Μνημείο των πεσόντων υπέρ της Κυπριακής Ελευθερίας, το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού, Τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κύκκου, ενώ ακολούθησε η άφιξη φλόγας από το ύψωμα Λωρόβουνος, ονομαστικό προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και τους συγγενείς των πεσόντων.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου