Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μονή Κύκκου

Με μεγαλοπρέπεια, πνευματική χαρά και αγαλλίαση τιμήθηκε και φέτος λαμπρά, η μεγαλύτερη Θεομητορική Εορτή του έτους, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», η πάνσεπτος Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην Ιερά Μονή Κύκκου.


Πλήθος πιστών, εκατοντάδες προσκυνητές, απ’ όλη την Κϋπρο και το εξωτερικό, συνέρευσαν ευλαβικά στην σεβασμία και ιστορική της του Κύκκου Μονή, για να τιμήσουν το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και να συνψάλουν μετά των καλλικέλαδων ιεροψαλτών της Μονής, τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους της Εορτής.


Την Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016, παραμονή της Εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Καθηγουμένου της Μονής, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου και συγχοροστατούντων των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Κυρηνείας Χρυσοστόμου και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐου.


Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος χοροστάτησε του Όρθρου και στη συνέχεια προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Κυκκώτες Αρχιερείς Κυρηνείας Χρυσόστομο και Ταμασού Ησαΐα, πατέρες της Μονής και άλλους παρεπιδημούντες κληρικούς.


Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος, μέσα από τον μεστό θεολογικό του λόγο, προέβαλε το «υπερευλογημένο και υπερύμνητο όνομα και πρόσωπο της μιας και μοναδικής Γυναίκας της οικουμένης και των αιώνων, της Παναγίας».


«Και ως ακροτελεύτιο λόγο, Παναγία μου, Ελεούσα του Κύκκου μου, αντιλαβού και έπιδε του υιικού μου πόθου και της οφειλής μου, ανθ’ ων και υπέρ ων Συ μου προσέφερες, και εισάκουσον της δεήσεώς μου, ώστε να σκέπεις τη Μονή σου ταύτη και να ελεείς τους εν αυτή ενασκουμένους, να περιφρουρείς εκ παντοίων κινδύνων τη νεολαία και τον λαόν σου, να παρηγορείς και να στηρίζεις τους καταπονουμένους, τους αδικουμένους, να θεραπεύεις τους εν ασθενεία ευρισκομένους και οι ικεσίες σου προς τον Κύριο και Θεό μας να αποβούν έλεος και ελευθερία της κινδυνεύουσας Πατρίδας μας από τους αλλόθρησκους εισβολείς», τόνισε.


Κλείνοντας τον λόγο του, ο Ταμασού Ησαΐας παρακάλεσε την Υπεραγία Θεοτόκο να ενισχύει «εν παντί τον πηδαλιούχο της Μητροπόλεως και Μονής ταύτης, πνευματικό μας Πατέρα κύριο Νικηφόρο, ώστε εν υγιεία και επί έτη πολλά, εν λόγω και εν έργω, να ορθοτομεί παντού και πάντοτε την αλήθειαν, ώστε και διά του τρόπου αυτού να ανυμνείται το όνομα του εν Τριάδι προσκυνητού ημών Θεού».


Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, κλήρος και λαός εν πομπή μετέβησαν στο Μέγα Συνοδικό, όπου ψάληκε, κατά το επικρατούν έθος, ο πολυχρονισμός του Μητροπολίτη Κύκκου και αντηλλάγησαν εόρτιες ευχές.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου