Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Προσκύνημα Πατριάρχη Αντιοχείας στην Μονή Κύκκου

Με την προβλεπόμενη μοναστική τάξη και παράδοση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 29 Αυγούστου 2016, η υποδοχή του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννου στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ελεούσας του Κύκκου.

Η Αδελφότητα της Μονής με επικεφαλής τον Καθηγούμενό της, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, υποδέχθηκε, στην κάτω είσοδο της Μονής, τον Μακαριώτατο, τον οποίο συνόδευαν κληρικοί της Εκκλησίας της Αντιοχείας και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Αντιοχείας Ιωάννης περιεβλήθη τον αρχιερατικό μανδύα, ασπάστηκε το Ευαγγέλιο και κατευθύνθηκε στο Καθολικό, όπου χοροστάτησε στη Δοξολογία της υποδοχής.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, στην προσφώνησή του προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας αναφέρθηκε στον ιστορικό βίο της «Πρωτόθρονης της Κύπρου Μονής», στην ιστορηθείσα υπό του αποστόλου Λουκά και ευλογηθείσα από την ίδια την Παναγία ιερή Εικόνα της, αλλά και για τις διαχρονικές και δια μέσου των αιώνων σχέσεις των δύο Εκκλησιών, Κύπρου και Αντιοχείας.

«Σήμερα, που το εμπερίστατο Πατριαρχείο Αντιοχείας ζει περίοδο κατακομβών και απειλείται με αφανισμό από τους παράφρονες, μισαλλόδοξους και τυφλωμένους από τον ισλαμικό φανατισμό Τζιχαντιστές, που καθημερινά κατασφάζουν τους χριστιανούς της Αντιοχειανής Εκκλησίας, εμείς εδώ στο άγιο τούτο όρος της νήσου αυτής, των αγίων και των μαρτύρων, στην ιερή της Ελεούσας του Κύκκου Μονής, καθημερινά προσευχόμαστε ως μοναχική Αδελφότητα και θα προσευχόμαστε στον Ύψιστο να προστατεύει και να διατηρεί στους αιώνες ασάλευτη την Πατριαρχική της Αντιοχείας Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία και να διαφυλάττει την Υμετέραν του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αντιοχείας πρωθιεραρχική κορυφή «εν ακμή υγιείας σώματος και πνεύματος», προς δόξαν της καθόλου Ορθοδοξίας», πρόσθεσε.
«Θερμά, τέλος, Σας παρακαλούμε, Μακαριώτατε, να αναφέρετε και Σεις πάντοτε στις προς τον Θεό εντεύξεις Σας και την ανεμοδαρμένη αυτή νήσο του Αποστόλου Βαρνάβα, τη θαλασσοφίλητη Κύπρο, της οποίας για 42 τώρα χρόνια συνεχίζεται των εθνικών παθών η Μεγάλη Παρασκευή, ο εφιάλτης που λέγεται Τουρκικός Αττίλας μένει και μαύρη και στυγερή δουλεία εξακολουθεί να καταπνίγει την αναπνοή της και να καταθλίβει τη ζωή και την ύπαρξή της», σημείωσε ο Πανιερώτατος, κλείνοντας τον λόγο του.
Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Ιωάννης εξέφρασε, τη συγκίνηση και συναισθήματα χαράς, αλλά και το δέος που αισθάνεται ως προσκυνητής της σεβασμίας και περιλάλητης Μονής της Παναγίας του Κύκκου, αναφέρθηκε στις μακρόχρονες πνευματικές σχέσεις Κύπρου και Αντιόχειας, στις δύσκολες μέρες, τις οποίες βιώνουν οι χριστιανοί στη Συρία και ευχήθηκε «οι μεγάλοι σ’ αυτό τον κόσμο να δεχθούν την φώτιση από τον Ουρανό, να ανοίξουν τα αυτιά τους και τις καρδιές τους για να βρουν μια ειρηνική λύση», τόσο στη Συρία, όσο και στην Κύπρο.
Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι σε σχέση με την Μέση Ανατολή υπάρχει κάτι ευχάριστο, μια παρηγοριά, όπως είπε, «η απόφαση των δικών μας χριστιανών και σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι να παραμείνουν, να μείνουν σε εκείνα τα μέρη, στη χώρα που ήθελε ο Θεός να ζουν και να έχουν αυτή τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας του Χριστού, από τότε που ξεκίνησε ο χριστιανισμός σε εκείνα τα μέρη».
«Μέσα από την καρδιά μου, σας ευχαριστώ και πάλι για τα καλά λόγια που είπατε, που δείχνουν την αγάπη, την υποστήριξη, που δείχνουν την ενότητα μας και σας παρακαλώ οπωσδήποτε να εύχεστε πάντα, όπως και το κάνετε, για το Πατριαρχείο Αντιοχείας γενικώς, για τη Συρία, τον Λίβανο, για όλη την Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Ο Κύκκου Νικηφόρος προσέφερε, προς τον Υψηλό επισκέπτη της Μονής, ένα ξύλινο σκαλιστό προσκυνητάρι, εντός του οποίου υπάρχει αργυρό αντίγραφο της Εικόνος της Κυκκωτίσσης, ενώ αντίστοιχα ο Αντιοχείας Ιωάννης προσέφερε στον Πανιερώτατο μια ξύλινη λειψανοθήκη Δαμασκηνής τέχνης.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης έσπευσε, ακολούθως, να εκφράσει τον σεβασμό του και να προσκυνήσει ευλαβικά την ιερή Εικόνα της Ελεούσης του Κύκκου και στη συνέχεια, επισκέφθηκε το παρακείμενο του καθολικού παρεκκλήσι, στο οποίο διαφυλλάσονται τα ιερά θησαυρίσματα της Μονής, οι περίτεχνες λειψανοθήκες με το πλήθος των ιερών λειψάνων των αγίων της Εκκλησίας μας, που η αγάπη και ευλάβεια των αδελφών και πατέρων της Μονής περισυνέλεξαν και διεφύλαξαν μέσα στους αιώνες.

Αμέσως μετά, εν πομπή μετέβησαν στο Μέγα Συνοδικό όπου ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας δέχθηκε τις ευχές των μελών της Αδελφότητος και των παρισταμένων προσκυνητών και εν συνεχεία παρακάθησε με τη Συνοδεία του, σε γεύμα, στην Τράπεζα της Μονής.
Λίγο πριν την αναχώρησή του με προορισμό την Πάφο, ο Αντιοχείας Ιωάννης, ανήλθε στο Θρονί, όπου τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου