Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Η εορτή του αγίου Φανουρίου στην Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε το Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016, η μνήμη του νεοφανούς αγίου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του θαυματουργού, στον ιερό ναό αγίου Σάββα, στην εντός των τειχών Παλαιά Λευκωσία, όπου πλήθος πιστών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωργάτζη, προσήλθαν ευλαβικά για να τιμήσουν την σεπτή μνήμη του Αγίου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής προεξάρχοντος του Εξάρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αθηνοδώρου Παπαευρυπιάδη και την συμμετοχή του Αρχιμαδρίτου π. Παναρέτου Gacheru.

Αμέσως μετά την αρτοκλασία και λίγο πριν το πέρας της εσπερινής Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου και στην συνέχεια ανεπέμφη δέηση ενώπιον της εικόνος του Αγίου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρική θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου,  ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στον εορτάζοντα Άγιο Φανούριο.

Πριν την απόλυση, ο Θεοφιλέστατος, ανέγνωσε την καθιερωμένη ευχή και ευλόγησε τις προσφερθείσες Φανουρόπιτες, που είχαν φέρει ευλαβείς γυναίκες της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο κατά την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής του Αγίου Φανουρίου λειτούργησε στον προαύλιο χώροτου ιερού ναού του Αγίου Σάββα παζαράκι οι εισπράξεις του οποίου θα διατεθούν υπέρ της ανεγέρσεως της εκκλησίας των Αγίων Νεκταρίου, Παϊσίου και Πορφυρίου, που κτίζεται στο Γέρι για την Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου