Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ο Όσιος Αββακούμ


Το Φτερικούδι, η όμορφη κοινότητα της ορεινής Λευκωσίας, αποτέλεσε καταφύγιο του Όσιου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αββακούμ του Θαυματουργού, του οποίου η μνήμη εορτάζεται στις 2 Δεκεμβρίου μαζί με την μνήμη του ομώνυμου Προφήτου της Παλαιάς Διαθήκης. Ο τάφος του οσίου Αββακούμ, αλλά και το φερώνυμο ξωκλήσι του, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της κοινότητας, αποτελούν πόλο έλξης αρκετών προσκυνητών.
Εκεί παλαιότερα ήταν κτισμένο ένα χωριό που ονομαζόταν Καλαμιθάσα. Το χωριό αυτό καταστράφηκε το 1575 από τους Τούρκους και οι κάτοικοί του εκδιώχθηκαν για να μετοικήσουν ακολούθως στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Φτερικούδι.
Το ξωκλήσι του Όσιου Αββακούμ κτίστηκε το 1989 από τον οικονόμο π. Ανδρέα Πουμπουρή με την συμβολή διαφόρων δωρητών.
Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου του 1989 βρέθηκαν το ασκητήριο και ο τάφος με το λείψανο του Αγίου. Κάτω από τη σημερινή εκκλησία βρίσκονται τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας του Οσίου που καταστράφηκε το 1575 από τους Τούρκους.
 Ο Όσιος Αββακούμ, σύμφωνα με το συναξάρι του, ήταν ένας από τους 300 «Αλαμανούς» αγίους, που ήρθαν στην Κύπρο από την Παλαιστίνη κι ασκήτεψαν σε διάφορα μέρη του νησιού μας. Αφού γύρισε τα όρη της περιοχής Σολέας, κατέληξε τελικά στο όρος της Καλαμιθάσης.
Το στενό σπήλαιο των αγώνων του, όπου νύχτα και ήμερα πάλευε με τους δαίμονες, προεικόνιζε το πλάτος του ουρανού και του θύμιζε τη στενή οδό, που οδηγεί στη ατελεύτητη μακαριότητα.
Δυο θαυμαστές περιπλανήσεις επιχειρούσε καθημερινά ο Όσιος Αββακούμ. Η μία περιπλάνηση ήταν στα δάση της Καλαμιθάσης, όπου αποθαύμαζε την ωραιότητα της φύσεως και δοξολογούσε τον ίδιο το Δημιουργό της ζωής. Η άλλη περιπλάνηση ήταν στους χλοερούς λειμώνες της Αγίας Γραφής, απ’ όπου ως φίλεργη μέλισσα τρυγούσε το νέκταρ της άρρητης σοφίας και το μεταποιούσε στην κυψέλη της σπηλιάς του σε μέλι γλυκύτατο τηρήσεως των θεϊκών ενταλμάτων και σωτηρίας. Αυτό το μέλι αργότερα θα το μοίραζε στους κατοίκους των γύρω χωριών.
Κατά τακτά χρονικά διαστήματα ο ερημίτης Όσιος εγκατέλειπε την ησυχία του και επισκεπτόταν τους κατοίκους του Φτερικουδίου για την πνευματική τους οικοδομή. Σ’ αυτούς με περισσή καλοσύνη άνοιγε το θησαυροφυλάκιο της καρδιάς του, για να τους προσφέρει τον πολύτιμο μαργαρίτη που έκρυβε μέσα της, το κήρυγμα της μετανοίας και σωτηρίας. Όσοι τον πλησίαζαν έφευγαν με ειρήνη στην καρδιά και θεραπευμένα τα ασθενήματα της σαρκός και της ψυχής τους. Ιδιαίτερη χάρη πήρε από το Θεό ο Όσιος Αββακούμ να θεραπεύει τους κωφούς και όλα τα νοσήματα της ακοής.
Αφού άγιασε το Φτερικούδι με τους ασκητικούς του αγώνες ο Όσιος Αββακούμ παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στα χέρια του στεναφοδότη Χριστού μας. Οι Χριστιανοί των γύρω χωριών της Πιτσιλιάς με δάκρυα στοργής και ευγνωμοσύνης τον ενταφίασαν μέσα στην αγιασμένη σπηλιά των ασκητικών του αγώνων. Αργότερα έκτισαν και άλλο Ναό προς τιμήν του, πάνω από τη σπηλιά, σε περίοπτη θέση, μέσα στον όποιο εναπόθεσαν τα χαριτόβρυτα λείψανα του, τα όποια μέχρι τις ήμερες μας θαυματουργούν σε κάθε ένα που τα ασπάζεται με ευλάβεια και ζητά τις πρεσβείες του προς το φιλάνθρωπο Κύριο.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012, στις 5.30 το απόγευμα θα γίνει υποδοχή της Τιμίας Κάρας του οσίου Αββακούμ του Κυπρίου, στον ιερό ναό Αγίου Σάββα στον Ύψωνα της Λεμεσού, στα πλαίσια των λατρευτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η εν λόγω ενορία για τον εορτασμό του πολιούχου αγίου της. Την Τιμία Κάρα του οσίου θα μεταφέρει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας και θα την υποδεχθεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος. Θα ακολουθήσει Πανηγυρικός Εσπερινός, για την εορτή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού κ. Ησαΐα και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου