Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η υψηλότερη τιμή του Πανεπιστημίου της Constanta στον Κυρηνείας

Επίτιμος Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ovidius της Constanta (Κονστάντζα) της Ρουμανίας, αναγορεύτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2012, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.
Η τελετή αναγόρευσης του Πανιερωτάτου, εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των εορτασμών που σηματοδοτεί η συμπλήρωση δύο δεκαετιών Ορθόδοξης θεολογικής εκπαίδευσης για το εν λόγω Πανεπιστήμιο και  πραγματοποιήθηκε, στην κατάμεστη από κόσμο, μεγάλη αίθουσα του Αρχιεπισκοπικού μεγάρου και στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Tomis Θεοδοσίου, των μελών της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας. Δυναμική ήταν και η παρουσία της νεολαίας, κυρίως από τις τάξεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου.
Ο Πρύτανης κ. Danut Tiberius Epure μιλώντας στην έναρξη της τελετής τόνισε ότι η απονομή του τίτλου του επίτιμου Διδάκτορος στον Πανιερώτατο είναι «ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ovidius» και χαρακτήρισε τον τιμώμενο ως «μια σημαντική και εξέχουσα προσωπικότητα της διεθνούς θεολογικής επιστήμης». Τόνισε, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός μελετών, βιβλίων και άρθρων του έχουν δημοσιευθεί στην Κύπρο και στην Ελλάδα, καθώς και σε περιοδικά στο Ισραήλ, την Ελβετία, την Αίγυπτο, την Αυστρία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Για την προσωπικότητα και την εν γένει ακαδημαϊκή πορεία του τιμωμένου μίλησε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Tomis κ. Θεοδόσιος, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση της Θεολογικής Σχολής και ανέφερε ότι το γεγονός αυτό «είναι μια αχτίδα φωτός για το Πανεπιστήμιο Ovidius».
Ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος αναφέρθηκε, επίσης, στις θεολογικές, φιλολογικές, ιστορικές και ευρωπαϊκές σπουδές του Μητροπολίτου Χρυσοστόμου και υπογράμμισε ότι «ομιλεί και γράφει σε τέσσερις γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Μπορεί να διαβάσει και χρησιμοποιεί για την επιστημονική έρευνα του και τις βιβλικές γλώσσες: Εβραϊκά, Αραμαϊκά, Συριακά, και Ουγκαρίτ».
Ακολούθησε η ανάγνωση του κειμένου του ψηφίσματος αναγόρευσης και η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής.
Ο Κυρηνείας Χρυσόστομος έκδηλα συγκινημένος ευχαρίστησε τον Πρύτανη, τους Κοσμήτορες, την Σύγκλητο και το Ακαδημαϊκό-διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Constantza για την εξαιρετική τιμή προς το πρόσωπο του και έδωσε διάλεξη με θέμα το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου, συμβολή και γνωριμία με την εν Κύπρω Ορθόδοξη Εκκλησία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Κερύνειας είναι ο πρώτος Κύπριος ιεράρχης που λαμβάνει ένα τέτοιο ακαδημαϊκό τίτλο στην Constanta.
Σε δηλώσεις του, προς τα μέσα ενημέρωσης, αμέσως μετά την τελετή, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος τόνισε ότι: «είναι μία μεγάλη τιμή, όχι μόνο για τον Επίσκοπο Κυρηνείας, αλλά και για όλους τους Κερυνειώτες που είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, εκ βάθους καρδίας, το Σεβασμιώτατο Πρόεδρο του Πανεπιστημίου, Αρχιεπίσκοπο Θεοδόσιο, τον άνθρωπο που εμπνέει με την χαρισματική προσωπικότητα του, τη Σύγκλητο, τους καθηγητές και όλους τους Ακαδημαϊκούς επειδή αποφάσισαν να μοιραστούν τη χαρά τους μαζί μου. Τους συγχαίρω για τα 20 χρόνια Θεολογικών Σπουδών και εύχομαι να έχουν πλούσιους και άφθονους καρπούς και στο μέλλον».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος παρακολούθησε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Tomis κ. Θεοδόσιο, στο Σπίτι του Πολιτισμού της Constanta, όπερα αφιερωμένη στην ζωή του Αποστόλου Ανδρέου.
Την επομένη της αναγορεύσεως, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας επισκέφθηκε τα ιερά προσκυνήματα και τις Ιερές Μονές της περιοχής, όπου έτυχε θερμής υποδοχής.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, οι δύο ιεράρχες  συλλειτούργησαν στον Καθεδρικό Ναό  των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και ο Πανιερώτατος μίλησε για την εξ ολοκλήρου κατεχόμενη Επαρχία του και τα πολλαπλά προβλήματα των εκτοπισμένων κατοίκων της. Στον ίδιο ναό πραγματοποιήθηκε επίσης και ειδική τελετή με δοξολογία για τα 20χρόνα της Θεολογικής Σχολής.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου