Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Επαναπατρισμός τμήματος τοιχογραφίας από τον Αντιφωνητή

Μοναδικό Χριστουγεννιάτικο δώρο για το λαό της Κερύνειας
Επαναπατρίζεται και πάλι στον τόπο του, τεμάχιο τοιχογραφίας από την σκλαβωμένη εκκλησία του Αντιφωνητή και η οποία φέρει τη μορφή ενός αγίου.
Η επαναπατρισθείσα τοιχογραφία θα μεταφερθεί τα Χριστούγεννα στον ιερό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά και θα τεθεί προς προσκύνηση και ευλογία του λαού της Κερύνειας, μέχρι και την εορτή των Θεοφανείων. 
Ο Μητροπολίτης της σκλαβωμένης πόλεως και επαρχίας Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει το γεγονός ως «μεγάλη και ιδιαίτερη ευλογία, αλλά και μοναδικό Χριστουγεννιάτικο δώρο για τον δοκιμαζόμενο λαό μας», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «επαινούμε και τιμούμε την προθυμία των κατόχων της τοιχογραφίας να την επιστρέψουν». Ο Πανιερώτατος τονίζει, παράλληλα, με έμφαση ότι «θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειές μας για την επιστροφή όλων των κλεμμένων θησαυρών της παράδοσής μας και πάλι στον τόπο τους».
Το εν λόγω σπάραγμα τοιχογραφίας εντοπίστηκε από την κυνηγό των κλεμμένων θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς κ. Τασούλα Γεωργίου Χατζηττοφή, σε κατάλογο έκθεσης στην Κολωνία, όπου θα δημοπρατείτο. Μετά από επικοινωνία της κ. Χατζηττοφή με τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο, της δόθηκε εξουσιοδότηση για προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση του κειμηλίου. Ζητήθηκε, παράλληλα, από τον δρ. Αθανάσιο Παπαγεωργίου, πρώην Διευθυντή του τμήματος Αρχαιοτήτων, όπως προβεί σε γνωμάτευση κι αυτός τεκμηρίωσε τη προέλευση της τοιχογραφίας.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η κ. Χατζηττοφή παρενέβη ώστε να διακοπεί η δημοπρασία της αγιογραφίας και αμέσως μετά επικοινώνησε με τους κατόχους του αντικειμένου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την προέλευσή του, καθώς και για το μέγεθος της λεηλασίας και καταστροφής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πατρίδας μας και θεώρησαν ότι ήταν καθήκον τους η επιστροφή του αντικειμένου που κατείχαν, εκεί όπου ανήκει. Στον Μητροπολίτη και το λαό της κατεχόμενης Κερύνειας, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.
Έπειτα από συνεννόηση μαζί τους, η κ. Χατζηττοφή μετέβη στην Κολωνία, όπου παρέλαβε την εν λόγω αγιογραφία και την παρέδωσε την περασμένη Κυριακή στα χέρια του Μητροπολίτη Κυρηνείας, ο οποίος πραγματοποίησε, επί τούτου, ταξίδι αστραπή στη Χάγη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγιογραφία τοποθετήθηκε σε ειδικό βελούδινο πλαίσιο και κορνίζα, απεικονίζει κεφάλι αγνώστου αγίου και χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα της προτίμησης των συλλεκτών στις μεμονωμένες μορφές και την έκθεση τους σε ειδικά πλαίσια ως προσωπογραφίες. Η αποτοιχισμένη τοιχογραφία αγοράστηκε το 1979 από τους Γερμανούς κατόχους της και συγκεκριμένα από τη μητέρα τους, η οποία είναι σήμερα 91 ετών.
Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, κατά την επίσκεψή του στη Χάγη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη της διεθνούς οργάνωσης «Walk of Truth», ιδρυτής της οποίας είναι η κ. Χατζηττοφή και ενημερώθηκε για τα θέματα της λεηλασίας της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και ειδικότερα για τους κλεμμένους θησαυρούς της επαρχίας του και τόνισε ότι θα συνεργαστεί στενά μαζί τους για τον εντοπισμό και επαναπατρισμό τους.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου