Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Λεμεσού

Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολικής) Λεμεσού για την εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας. Κατά την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.
Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο εορτάζων Μητροπολίτης και μαζί του συλλειτούργησαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κυρηνείας Χρυσόστομος, Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης Νεκτάριος, Λήδρας Επιφάνιος και Αμαθούντος Νικόλαος. Στην τελεσθείσα πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετείχαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μπαρδάκας και οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών της Μητροπολιτικής περιφέρειας Λεμεσού και άλλοι κληρικοί.
Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος της πόλεως, Δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, η αναπληρωτής Έπαρχος, εκπρόσωποι του στρατού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, σημαιοφόροι μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλεως μας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Τύχωνα Ανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο και την προσφορά του Μεγάλου Ιεράρχου της Εκκλησίας μας Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας.
Αναφερόμενος για τον Μητροπολίτη Λεμεσού είπε: «Μήπως, αδελφοί μου, γνωρίζοντας, όλοι που είμαστε εδώ παρόντες, τον σεβαστό ποιμενάρχη μας που άγει σήμερα τα εόρτια αυτού, δεν μπορούμε να ομολογήσουμε και να πιστοποιήσουμε όλοι ότι είναι ένας κατ’ εξοχήν νυκτερινός Επίσκοπος; Όποια ώρα της νυκτός περάσει κάποιος από το Επισκοπείο ή το εξομολογητάριο του ναού που βρισκόμαστε τώρα, το κερί θα είναι πάντοτε αναμμένο, μαρτυρώντας την ανύστακτον και ακάματον πατρική παρουσία του ποιμενάρχου μας».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος δέχτηκε τις ευχές των επισήμων και του λαού στον Μητροπολιτικό Οίκο, ο οποίος βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού Παναγίας Παντανάσσης.
Κατά την διάρκεια της ημέρας επισκεφτήκαν και ευχήθηκαν έτη πολλά στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Λεμεσού, τόσο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, όσο και οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, Μόρφου κ. Νεόφυτος, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Κύκκου κ. Νικηφόρος, Τριμυθούντος, Βαρνάβας, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Λεμεσού και πλήθος πιστών από την Μητροπολιτική περιφέρεια Λεμεσού, αλλά και από όλη την Κύπρο. Συγκινητική ήταν, επίσης, η παρουσία και η εκδήλωση αγάπης των παιδιών των κατηχητικών συνάξεων προς τον Επίσκοπό τους με την απόδοση τραγουδιών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προσερχόμενος το μεσημέρι στο γεύμα που παρέθεσε ο εορτάζων προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Αθανάσιο «ό,τι καλό να δώσει ο Θεός στον ίδιο προσωπικά, στην Εκκλησία και ιδιαίτερα στη Μητρόπολη που προΐσταται, να κρατά το σφυγμό του λαού της Λεμεσού όπως και όλου του λαού μας».
«Άλλωστε αυτή είναι και η προσπάθεια όλης της Εκκλησίας της Κύπρου, να είμαστε μέσα στο λαό, κοντά του, βοηθοί και συμπαραστάτες του», συμπλήρωσε ο Μακαριώτατος, για να επισημάνει ότι «ποιμαίνουμε έναν υπέροχο λαό και πρέπει να σταθούμε κοντά του στις δύσκολες ώρες που περνά».
«Η Εκκλησία είναι όντως η πραγματική μητέρα αυτού του λαού και πρέπει να σταθούμε δίπλα του, να τον βοηθήσουμε», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Λεμεσού παρεκάλεσε, αντί δώρων προς τον Μητροπολίτη, να εισφέρουν στο γεύμα των απόρων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού ή να καταθέσουν χρήματα στους σχετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της Μητρόπολης.
Λουκάς Α. Παναγιώτου - Ι. Μ. Λεμεσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου