Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοχρονιά με τους φυλακισμένους

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού «ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με», ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος βρέθηκε για άλλη μια χρονιά, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στις Κεντρικές Φυλακές, συνοδευόμενος από τον πολυμελή βυζαντινό χορό της Ιεράς Μονής Κύκκου, για να προσφέρει στους εκεί εγκλείστους ξεχωριστές στιγμές χαράς και ψυχαγωγίας.
Η επίσκεψη αυτή έχει καθιερωθεί, εδώ και μια εικοσαετία, από την Ιερά Μονή Κύκκου και αποτελεί πλέον θεσμό, για το σωφρονιστικό ίδρυμα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Μητροπολίτης Κύκκου, η συνοδεία του και η χορωδία της Ιεράς Μονής Κύκκου περιήλθαν όλα τα τμήματα των Κεντρικών Φυλακών και πραγματοποίησαν μικρές γιορτές με επίκαιρους ύμνους και τραγούδια.
Παράλληλα, ο Πανιερώτατος απηύθυνε προς όλους τους τροφίμους των φυλακών λόγους αγάπης και παραμυθίας, εισάγοντάς τους, με τον τρόπο αυτό, στο εορταστικό κλίμα των ημερών και τέλος τους προσέφερε ατομικά δώρα και γλυκά.
Ο Κύκκου Νικηφόρος μιλώντας προς τους φυλακισμένους, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το κοινωνικό έργο του Μεγάλου Βασιλείου, στην έλευση της νέας χρονιάς, αλλά και στην εορτή της κατά σάρκαν περιτομής του Κυρίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην καθιέρωση της πνευματικής περιτομής, το βάπτισμα και το μυστήριο της μετανοίας.
«Έχουμε χρέος με την μετάνοια, με την εξομολόγηση», τόνισε, «συνέχεια να καθαρίζουμε τον εαυτό μας από το μίσος, από κακία, από εκδίκηση, από φθόνο, από φιληδονίες, φιλαργυρίες και χίλια δυο άλλα πάθη. Πάντοτε να προσερχόμεθα στη Θεία Κοινωνία, γιατί έτσι βάλλουμε τον Χριστό μέσα μας και ο Χριστός είναι ο χορηγός της αιώνιας ζωής, αλλά και σας δίδει χαρά και στην παρούσα ζωή».
Ο Πανιερώτατος επεσήμανε ότι «ο Χριστός εταύτισε την ζωή του και με σας τους φυλακισμένους, γι’ αυτό η Εκκλησία έχει χρέος να στέκεται κοντά σας, δίπλα σας, να σας συμπαραστέκεται με στόχο πάντοτε τη δική σας ωφέλεια, την ψυχική, την αιώνια σωτηρία της ψυχής σας».
«Ερχόμεθα εδώ με πολλή χαρά, για να σας δούμε, να μας δείτε, να νοιώσετε με αυτά που θα ακούσετε, τους ψαλμούς και τα κάλαντα, το νόημα αυτών των ημερών και να αισθανθείτε και εσείς μια ψυχική αγαλλίαση, μια εσωτερική ευτυχία, γιατί και εσείς δεν παύετε να είστε εικόνες του Θεού. Είστε αδελφοί μας. Όλοι σφάλλουμε, όλοι κάνουμε λάθη», πρόσθεσε.
«Εκείνο που ήθελα να σας πω είναι να εκμεταλλευτείτε το χρόνο εδώ στις φυλακές, να έλθετε κοντά στον Χριστό, διότι όταν είμαστε κοντά στην Εκκλησία και τον Χριστό, εύκολα σηκώνουμε τον σταυρό μας, όποιος και να’ναι αυτός», τόνισε.
«Εύχομαι σε όλους να έχετε υπομονή, σας εύχομαι υγεία και σε σας και στις οικογένειες σας, γρήγορη απελευθέρωση, αλλά και ταυτόχρονα δεν μπορώ να μην ευχηθώ το νέο έτος 2014 να είναι έτος απολύτρωσης της πατρίδας μας από τα δεινά της, αλλά και δικαίωσης των ελπίδων και των προσδοκιών του λαού μας», υπογράμμισε κλείνοντας.
Ο αναπληρωτής Διευθυντής του τμήματος Φυλακών κ. Γιώργος Τρυφωνίδης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κύκκου «για την ευγενή καλοσύνη που είχε να επισκεφθεί και φέτος για ακόμη μία φορά τις φυλακές και να δει από κοντά τους φυλακισμένους» και απευθυνόμενος προς τους κρατουμένους ευχήθηκε «ο καινούργιος χρόνος να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σύντομα στα σπίτια σας και να ενταχθείτε στην κοινωνία ως καλοί πολίτες».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο τμήμα της ανοιχτής φυλακής ο Πανιερώτατος σχολίασε και τα τελευταία γεγονότα σχετικά με τις αυτοκτονίες στις φυλακές και συμβούλευσε τους κρατουμένους να μην απελπίζονται, τονίζοντας ότι «η απόγνωση και ο απελπισμός είναι κακός σύμβουλος και είναι ενάντια και ξένα από τον χριστιανισμό. Πρόσεξα τελευταίως ότι έγιναν ορισμένες αυτοκτονίες μέσα στις Κεντρικές Φυλακές. Αυτό είναι πάρα πολύ κακό, γιατί παρέδωσαν την ψυχή τους στο διάβολο, έφυγαν αμετανόητοι. Γι’ αυτό η Εκκλησία ηρνείτο να κηδεύσει τους αυτόχειρες, αυτούς δηλαδή που αυτοκτονούσαν, γιατί έφευγαν με μια πράξη αμαρτωλή, άρα δεν μετανόησαν. Ο Χριστός πάνω στον σταυρό, τον ληστή που σκότωνε ανθρώπους με ένα «μνήσθητί μου Κύριε ὅταν ἔλθεις ἐν τῇ Βασιλείᾳ Σου» τον συγχώρεσε, αλλά όσοι αυτοκτονούν δεν μπορούν να το κάνουν τούτο. Τη ζωή μας τη δίνει ο Θεός και μόνο ο Θεός μπορεί να μας την αφαιρέσει. Παρακαλώ πάρα πολύ να το έχετε υπόψη σας αυτό και να αποφύγετε τα φαινόμενα των αυτοκτονιών που υπάρχουνε».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου