Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

«Και πάλιν και πολλάκις» Θεία Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό

Με ύμνους λειτουργικούς, ωδές πνευματικές και ευφρόσυνους ήχους από δεκάδες πιστούς κατακλείστηκε, για άλλη μια φορά, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ξορινού, στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, που ο βουβός για 55 τόσα χρόνια ναός ευωδιάζει λιβάνι και εντός του αναπέμπονται ευχαριστήριοι ύμνοι και τελεσιουργείται το μέγα μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Της λατρευτικής συνάξεως, που τελέστηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014, προεξήρχε και πάλιν ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός ως «δώρο Θεού», δεδομένου, όπως επεσήμανε, ότι οι εκκλησίες στην εντός των τειχών πόλη είχαν να λειτουργηθούν από το 1958.
Στο κήρυγμα του ο Πανιερώτατος, χαρακτήρισε σημειολογικό το γεγονός ότι η δεύτερη αυτή Θεία Λειτουργία συμπίπτει με την Ευαγγελική διήγηση της συναντήσεως του Κυρίου με τον Ζακχαίο, κατά το πέρασμα του από την «συγκεκλεισμένη και ωχυρωμένη» πόλη της Ιεριχώ, σκηνικό που προσομοιάζει με τον περιβάλλοντα χώρο της παλαιάς πόλης της Αμμοχώστου, όπου και ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού.
Ο Κωνσταντίας Βασίλειος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους στη λειτουργική σύναξη και συνεχάρη όλους όσοι συνέτειναν στην επαναλειτουργία της ιστορικής εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι κατόπιν των διευθετήσεων που έγιναν, Θεία Λειτουργία θα τελείται στον εν λόγω ναό μια φορά το μήνα. Σημείωσε, ακόμη, ότι η επόμενη λατρευτική συνάντηση στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 και σ’ αυτή θα συμμετάσχουν και οι σύνεδροι του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο διοργανώνει η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι από τις 13 μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2014.
Από πλευράς του, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλεως της Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέτειναν στην επαναλειτουργία της ιστορικής εκκλησίας και ευχήθηκε η Θεία Λειτουργία της Κυριακής να τελείται και σε άλλες κατεχόμενες εκκλησίες μας. Υπενθύμισε πως αυτό, άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται στο ψήφισμα που υπέγραψαν πρόσφατα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι Αμμοχωστιανοί, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου