Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασιλείου

Τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου, του μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας, το ιερό όνομα του οποίου φέρει, τίμησε σήμερα με την επιβαλλόμενη εκκλησιαστική τάξη, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος και μαζί του ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός της τοπικής Εκκλησίας. 
Με την εόρτια αυτή ευκαιρία τελέστηκε το πρωί αρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας κ. Βασιλείου και συλλειτουργούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού κ. Ησαΐα και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αρσινόης Νεκταρίου και Αμαθούντος Νικολάου.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας για την πρώτη του έτους σχηματίστηκε πομπή προς το Μέγα Συνοδικό της Μητροπόλεως, όπου ευλογήθηκε η βασιλόπιτα και εψάλη ο πολυχρονισμός του εορτάζοντος Ιεράρχη.
Ο Πανιερώτατος, στο σύντομο λόγο του, αφού ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς και όλους τους παρευρισκομένους για την αγάπη και τις ευχές τους, μίλησε για το έθος, «ως επεκράτησε», της κοπής της βασιλόπιττας και αναφέρθηκε στην ιστορία του Μεγάλου Βασιλείου που συνδέεται με αυτή. Σημείωσε, επίσης, ότι το μοίρασμα της πίτας του Αγίου Βασιλείου αποτελεί «ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα για τη δική μας εποχή στην οποία υφιστάμεθα όλες τις δυσκολίες, ένεκα της οικονομικής κρίσης και πολλοί από τους συνανθρώπους μας, δυστυχώς, πρέπει να καταφεύγουν σε χώρους όπου γίνεται η διανομή τροφίμων για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες της διατροφής».
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας αναφέρθηκε, ακόμη, στο κοινωνικό ενδιαφέρον του Μεγάλου Βασιλείου με την ίδρυση της περίφημης Βασιλειάδας, αλλά και στη στάση του έναντι του πλούτου και των πλουσίων, καθώς και στην αντίληψη που είχε ο κορυφαίος διδάσκαλος για την οικονομία.
Μιλώντας για τον χρόνο, ο εορτάζων Ιεράρχης, τόνισε ότι θα πρέπει να ακολουθούμε την Παύλειο προτροπή «εξαγοραζόμενοι τον καιρό» και «να χρησιμοποιήσουμε προς το καλύτερο τον χρόνο που μας παρέχει ο Θεός. Γιατί ο χρόνος είναι δώρο Θεού για όλους μας, για να το χρησιμοποιήσουμε για το καλύτερο και για τον εαυτό μας, την πνευματική καλλιέργεια και την πρόοδο, αλλά και να δείξουμε την αγάπη που ο Θεός δείχνει σε μας, να την δείξουμε και εμείς στους συνανθρώπους μας».
Ευχήθηκε, τέλος, «το νέο έτος να είναι καρποφόρο και να σημάνει τη πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας», αλλά και στη διάρκεια αυτού του έτους να μας αξιώσει ο Θεός να δούμε και να ζήσουμε τη δικαίωση της πατρίδας μας.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας, αντιφωνώντας ευχήθηκε «ακμή υγείας, μακροζωία, μα προπαντός δύναμη ψυχής τε και πνεύματος, για να μπορείτε να επιτελείτε με συνέπεια, σοφία και αποτελεσματικότητα τα αρχιερατικά σας καθήκοντα».
«Σύντομα ευχόμαστε να σας απολαύσουμε και στον θρόνο του αγίου Επιφανείου στην Αμμόχωστο, ελεύθερο και αδέσμευτο για να συνεχίσετε εκεί το θεάρεστο έργο, το οποίο ήδη φαίνεται να έχει αποτέλεσμα στις καρδιές των ανθρώπων, έτσι ώστε να οδηγηθούμε όλοι μαζί στη σωτηρία», πρόσθεσε.
Ακολούθως, ο εορτάζων Μητροπολίτης, παρέθεσε επίσημο γεύμα στο οποίο παρακάθισαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, Μέλη της Ιεράς Συνόδου, Βουλευτές και Δήμαρχοι της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κληρικοί και λαϊκοί κατέφθαναν στη Μητρόπολη για να υποβάλλουν σεβάσματα, υπακοή και αγάπη προς το σεπτό πρόσωπο του Ποιμενάρχη τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να δώσουν τις θερμές ευχές τους στον εορτάζοντα.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου