Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Φώτα ολόφωτα στην Καρπασία

Σε άκρως λαμπριάτικο και πανηγυρικό κλίμα εορτάσθηκαν φέτος τα άγια Θεοφάνεια στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας και ύστερα από 39 ολόκληρα χρόνια, «Επεφάνη σήμερον» και ακούστηκε βροντώδης η «Φωνή Κυρίου επί των υδάτων» της ηρωωτόκου Αιγιαλούσης.
Της Θείας Λειτουργίας και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, που τελέστηκε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος, στην ομώνυμη κοινότητα της Καρπασίας, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, με τη συμμετοχή των ιερέων της Καρπασίας π. Ζαχαρία και π. Κωνσταντίνου.
Παρόντες οι ηρωικοί εγκλωβισμένοι της χερσονήσου, καθώς και πλήθος Καρπασιτών, από τις ελεύθερες περιοχές, οι οποίοι με θρησκευτική ευλάβεια, συναισθηματική ένταση, δάκρυα ελπίδος, ιερό δέος και πνευματική κατάνυξη κατέκλυσαν τον ιερό ναό.
Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε, με πάσα ιεροπρέπεια και με επικεφαλής τον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, ο καθαγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα, που βρίσκεται δίπλα από τον ιστορικό χώρο της εκκλησίας του Αγίου Θύρσου ή Θέρισου, όπως επεκράτησε να λέγεται στη Γιαλούσα.
Αρκετοί ήταν οι κολυμβητές, οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Σταυρό, μεταξύ των οποίων ένας μαθητής και η γνωστή τραγουδίστρια Στέλλα Γεωργιάδου, ενώ οι πιστοί παρακολούθησαν με συγκίνηση και δάκρυα κατανύξεως, την κατάδυση του τιμίου Σταυρού στα νερά της Καρπασίτικης θάλασσας και ομοθυμαδόν έψαλλαν το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε».
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά το τέλος της τελετής, ο Επίσκοπος Καρπασίας ευχήθηκε «η Αγία Τριάδα να βοηθά όλον τον κόσμο, να δώσει ειρήνη στον κόσμο, στον τόπο μας και κάθε ευλογία, ευτυχία και χαρά».
Οι κοινοτάρχες Γιαλούσας Πανίκος Χατζηπαντελής και Αγίας Τριάδας Γιαννάκης Χατζηγιάννης επεσήμαναν ότι η ημέρα αυτή είναι ιστορική για τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας και ευχαρίστησαν τον Θεό που τους αξίωσε να ζήσουν αυτό το γεγονός σήμερα.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου