Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

«Η εποχή μας έχει ανάγκη από φως και φωτοδότες»

Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό και με πλήθος κόσμου να δίνει δυναμικά το «παρών» του στην τελετή κατάδυσης του Τίμιου Σταυρού στο συντριβάνι των κήπων του Μετοχίου της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, γιορτάστηκε και φέτος, με την προσήκουσα ευλάβεια και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.
Το πρωί της μεγάλης Γιορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Προκοπίου, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρου συμπαραστατούμενου από Πατέρες της Μονής.
Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή και η μεταφορά της εικόνας της βάπτισης του Κυρίου στην καρδιά των καταπράσινων κήπων του Μετοχίου, όπου από ειδική εξέδρα, η οποία στήθηκε δίπλα από το συντριβάνι, τελέστηκε, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στη συνέχεια ο καθαγιασμός των υδάτων και το πατροπαράδοτο θρησκευτικό έθιμο της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, για τον καθαρμό της φύσεως από τα δαιμονικά στοιχεία.
Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, στο σύντομο λόγο του, αναφέρθηκε στη μεγάλη Δεσποτική Εορτή της φανερώσεως του Τριαδικού Θεού στους ανθρώπους, καθώς και για την καθιέρωση του μυστηρίου του Βαπτίσματος, με το οποίο «εισαγόμαστε στην Εκκλησία και γινόμαστε μέλη του σώματος του Χριστού».
«Το φως που με την επιφάνεια του Χριστού «ἐσημειώθη ἐφ’ ἡμᾶς», είναι το φως του χαροποιού μηνύματος του Ευαγγελίου. Είναι το φως της Θείας Χάρης που μεταδίδεται στον άνθρωπο με το μυστήριο του αγίου Βαπτίσματος», πρόσθεσε, για να επισημάνει ακολούθως ότι «η κολυμβήθρα είναι η πνευματική μήτρα που μας αναγεννά σε μια νέα, καινούργια ζωή».
«Εκείνες οι τρεις καταδύσεις και αναδύσεις μέσα στο αγιασμένο νερό της κολυμβήθρας είναι το σύμβολο ότι ο παλαιός ημών άνθρωπος, ο εαυτός μας, πέθανε και ετάφη και μέσα από την κολυμβήθρα εξέρχεται ένας νέος άνθρωπος αναγεννημένος πνευματικά και αυτός ο νέος άνθρωπος, που εξέρχεται από το ευλογημένο νερό της κολυμβήθρας αναγεννημένος πνευματικά, οφείλει να ζει στο υπόλοιπο της ζωής του «ἐν καινότητι ζωῆς». Οφείλει να ζει και να συμπεριφέρεται ως πολίτης της βασιλείας του Θεού», συμπλήρωσε.
Ο Πανιερώτατος εξέφρασε, ακόμη, την άποψη ότι είναι επείγουσα η ανάγκη στην εποχή μας να «ανοίξουμε τις πόρτες της ψυχής μας για να εισέλθει το φως της θεογνωσίας και να μας γεμίσει με σοφία και σύνεση».
«Η εποχή μας έχει ανάγκη από φως ή καλύτερα έχει ανάγκη από φωτοδότες, από ανθρώπους που θα μεταλαμπαδεύσουν το φως του Χριστού «τὸ φωτίζον καὶ ἁγιάζον πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον». Το φως του Χριστού που θερμαίνει τις παγωμένες, από τα πολικά ψύχη του μίσους και της κακίας και του εγωισμού και της αλαζονείας, καρδιές μας και τις μεταβάλλει σε ένα πυρίκαυστο θυμιατήρι αγάπης», είπε.
Ο Κύκκου Νικηφόρος αναφέρθηκε και στην «διπλή αγωνία και απόγνωση» που βρίσκει την μαρτυρική μας πατρίδα το νέο έτος 2014, σημειώνοντας ότι, «παράλληλα με το δολοφονικό τσουνάμι του Τουρκικού Αττίλα του 1974, το οποίο συνεχίζει να πλήττει, για 40 τώρα χρόνια, την πατρίδα μας, ήλθε επιπρόσθετα και εκείνη η περίφημη, εκείνη η πρωτάκουστη, πρωτόγνωρη, εκείνη η μοναδική στα παγκόσμια χρονικά ανέντιμη και ληστρική απόφαση του Euro group του περασμένου Μαρτίου του 2013, που με τα δυσμενή και οδυνηρά μέτρα που επέβαλε κατέστρεψε την πατρίδα μας ως χρηματοπιστωτικό κέντρο και δυστυχώς μαζί και με τα δικά μας λάθη και παραλείψεις, των τελευταίων δεκαετιών, οδήγησαν την νήσο μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της καταστροφής».
«Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτό τον όλεθρο και την καταστροφή μόνο το Ευαγγέλιο του Χριστού μπορεί να χαρίσει την ελπίδα και τη βεβαιότητα για μια καλύτερη μελλοντική ζωή, για ένα καλύτερο αύριο. Μόνο με τις ευαγγελικές αξίες της αγάπης και της δικαιοσύνης μπορούμε ως λαός να συμφιλιωθούμε και να συνεργαστούμε προς υπέρβαση της παρούσας εθνικής και οικονομικής κρίσεως, προς υπέρβαση της παρούσας ανείπωτης οικονομικής και εθνικής τραγωδίας μας», υπογράμμισε με έμφαση.
Ο Πανιερώτατος ευχήθηκε τα φετινά Θεοφάνεια να είναι για τον καθένα μας «η αφετηρία μιας καινούργιας, αναγεννημένης εν Χριστώ Ιησού ζωής. Γιατί, μόνο έτσι ο επιφανείς Θεός, μόνο έτσι ο βαπτιζόμενος σήμερα Σωτήρας Χριστός θα φανεί ίλεως και θα δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας. Μόνο έτσι και το νέο έτος 2014 θα είναι έτος ειρήνης, δικαιοσύνης και ελευθερίας όλων των λαών που καταδυναστεύονται με διάφορα προσχήματα από τους ισχυρούς της γης, για δε τη δική μας πατρίδα, θα είναι έτος λύτρωσης από τα δεινά της».
Κατακλείοντας τον σύντομο, αλλά μεστότατο, λόγο του, ο Μητροπολίτης Κύκκου ευχήθηκε προς τους πιστούς, που ασφυκτικά κατέκλυσαν τους χώρους του Μετοχίου, αλλά και όσους παρακολουθούσαν την ακολουθία από τις τηλεοπτικές τους οθόνες «υγεία, αληθινή πνευματική χαρά και οικογενειακή ευτυχία, αλλά και διπλή ελευθερία. Ελευθερία από τον ζυγό της τουρκικής κατοχής και δουλείας, αλλά και ελευθερία από τον ζυγό των εσωτερικών παθών και αδυναμιών μας».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου