Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή

Με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και της ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων, Εκκλησία και Πολιτεία, τίμησαν τη μνήμη όλων των Ιδρυτών, Ευεργετών, Σχολικών Εφόρων, Υπουργών Παιδείας, Εκπαιδευτικών και Σχολικών Υπαλλήλων των Σχολείων Λευκωσίας.
Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ.  Χρυσοστόμου, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, εκπροσώπων κομμάτων και φορέων, των στρατιωτικών, εκκλησιαστικών και δημοτικών αρχών, του ακαδημαϊκού κόσμου και εκπαιδευτικών.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, τονίζοντας ότι με ήθος και άοκνα, με σεβασμό και ταπεινότητα εργάστηκαν για την εκπαίδευση, την ορθοδοξία και τα ελληνικά γράμματα και ότι με το έργο τους αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η παιδεία είναι το υπέρτατο αγαθό.
Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα τιμούμε και μνημονεύουμε όσους υπηρέτησαν την παιδεία του τόπου, τους δασκάλους τους γένους, τους ανώνυμους και επώνυμους εκπαιδευτικούς και όσους προσέφεραν στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων.
Ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι το έργο της εκπαίδευσης είναι λειτούργημα και ηθική υποχρέωση, σημειώνοντας ότι εκφράζουμε ευγνωμοσύνη σε όλους τους ακάματους εργάτες των γραμμάτων και του πνεύματος.
Επίσης, ο Υπουργός σημείωσε ότι οι Τρεις Ιεράρχες στα γραπτά και το λόγο τους τόνιζαν πως ο δάσκαλος και ο παιδαγωγός πρέπει να διαθέτουν ήθος και απέραντο σεβασμό για την προσωπικότητα των παιδιών και ότι η εργασία στις αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να είναι ευχάριστη ώστε η γνώση να παραμένει μόνιμη.
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι μέσα στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και της λιτότητας λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει η παιδεία και η εκπαίδευση. Είπε επίσης ότι καλούμαστε να αντλήσουμε διδάγματα και να παραδειγματιστούμε από τη ζωή των Τριών Ιεραρχών, ώστε να αντέξουμε στις συνθήκες της κρίσης και του άκρατου καταναλωτισμού.
Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ανάμεσα στις προτεραιότητες της την εκπαιδευτική αναβάθμιση, την ανάπτυξη και επιμόρφωση, τον εκσυγχρονισμό και τη στήριξη του κάθε εκπαιδευόμενου.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου, τελέστηκε τρισάγιο, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου στο προαύλιο του Ναού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Αστέριο Χατζηνικολάου, ο οποίος ανέπτυξε το επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα: «Το πρόσκαιρο και το αιώνιο στη ζωή των Τριών Ιεραρχών».
Την όλη εκδήλωση πλαισίωσαν επίκαιροι εκκλησιαστικοί ύμνοι τους οποίους απέδωσε ο Χορός Ιεροψαλτών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασε το Εργαστήριο Εγχόρδων (Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των τελειοφοίτων μαθητών/μαθητριών Γυμνασίου και Λυκείου, της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, οι οποίοι πρώτευσαν, κατά τα τελευταία δύο σχολικά έτη, στα μαθήματα των Θρησκευτικών και των Νέων Ελληνικών και διακρίθηκαν για το ευγενές και άριστο ήθος τους. Η βράβευση έγινε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ και την Εκπρόσωπο του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Αίγλη Παντελάκη, Γενική Διευθύντρια του εν λόγω Υπουργείου.
Πηγή: ΚΥΠΕ - Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου