Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

50χρονα εκκλησίας Παναγίας Παλουριώτισσας

Με την τέλεση Αρχιερατικού Συλλείτουργου ολοκληρώθηκαν, το πρωί της Κυριακής 24 Νοεμβρίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50χρονα του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Παναγίας στην Παλουριώτισσα.
Να σημειωθεί ότι οι λαμπρές αυτές εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και περιελάμβαναν λατρευτικές συνάξεις, ομιλίες, προβολή διαφανειών, έκθεση εικόνων και κειμηλίων, καθώς και μουσική συναυλία με την χορωδία του Ναού.
Του Συλλείτουργου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον εκ Λευκορωσίας Μητροπολίτη Μπομπρούισκ και Μπίχοβ κ. Σεραφείμ, ο οποίος συνδέεται πνευματικά με την ενορία της Παλουριώτισσας και τον προϊστάμενο του ναού π. Γεώργιο Αντωνίου.
Στο κήρυγμα του, ο Μακαριώτατος, παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της συνάντησης του Κυρίου με τον πλούσιο νέο, μίλησε για την υπερεκτίμηση και την απολυτοποίηση των υλικών αγαθών, στην ειδωλοποίηση του εγωισμού του ανθρώπου, αλλά και στην ανάγκη συμπαράστασης στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας.
«Στόχος και προορισμός μας είναι η βασιλεία του Θεού. Εάν όμως δεν μάθουμε να αγαπούμε, να είμεθα προσγειωμένοι, να είμεθα ταπεινοί και αν δεν μάθουμε να ποιούμε το θέλημα του Θεού. Αν δεν σταθούμε δίπλα στον συνάνθρωπό μας, αν δεν τον βοηθήσουμε την ώρα που έχει ανάγκη και κλειστούμε στον εαυτό μας ότι και να κάνουμε θα είμαστε αχρείοι», τόνισε.
«Εκεί πρέπει να σταθούμε. Στο πρόσωπο του συνανθρώπου μας να βλέπουμε τον ίδιο τον Θεό», υπογράμμισε για να επισημάνει ότι «εκείνος που συμπαρίσταται στον αδελφό του, στον συνάνθρωπο του, στον πλησίον του, όταν ο ίδιος προσφέρει όλο τον εαυτό του στην υπηρεσία του Θεού, αλλά και των συνανθρώπων του, τότε αυτός βαδίζει σταθερά την οδό που χάραξε ο ίδιος ο Χριστός, που είναι οδός σωτηρίας, που είναι οδός που οδηγεί εις την Βασιλεία του Θεού».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος, κλείνοντας τον λόγο του, ευχήθηκε «όλοι μας να προσφέρομε ολόκληρο τον εαυτό μας στην υπηρεσία του Θεού, αλλά και των συνανθρώπων μας» και αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις της ενορίας της Παλουριώτισσας.
«Η Εκκλησία της Παναγίας της Παλουριώτισσας απέβη το κέντρο της ζωής όχι μόνο των κατοίκων της Ανατολικής Λευκωσίας, αλλά και ολόκληρου του Κυπριακού λαού, γιατί εδώ έλαβαν χώρα όλα τα μεγάλα και καθοριστικά εκκλησιαστικά και ιστορικά δρώμενα της νεόδμητης Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.
Ευχήθηκε, ακολούθως, «προς τον Κύριο, όπως αναπαύσει τις ψυχές  των αοιδίμων κτητόρων του περικαλλούς ιερού Ναού της Παναγίας της Ευαγγελίστριας – Παλουριώτισσας και να τις κατατάξει εν σκηναίς δικαίων» και συνεχάρη θερμά «όλους, όσοι αόκνως συνεχίζουν το θεοφιλές έργο των ευσεβών κτητόρων».
«Ότι καλό να δώσει ο Θεός προς όλους και κυρίως σε εσάς τους ενορίτες να συνεχίσετε να χαίρεστε αυτό τον όμορφο ναό και να είναι το κέντρο, το πνευματικό, της ζωής σας, τόνισε ο Μακαριώτατος.
Λίγο πριν από το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Μπομπρούισκ και Μπίχοβ κ. Σεραφείμ μετέφερε προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο τις ευχές του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Λευκορωσίας, Μητροπολίτη Μίνσκ Φιλαρέτου και τον παρασημοφόρησε με το παράσημο της Εκκλησίας της Λευκορωσίας, ευχόμενος «χρόνια πολλά στην υπηρεσία της Εκκλησίας της Κύπρου και στην διακονία για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Παράλληλα, με το ίδιο παράσημο τιμήθηκε και ο προϊστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντωνίου, ο οποίος με ένθεο ζήλο προήγαγε όλως ιδιαιτέρως τις σχέσεις της ενορίας της Παλουριώτισσας με την Εκκλησία της Λευκορωσίας με την κατηχητική του δράση, αλλά και μέσω των προγραμμάτων που εκπονεί κάθε χρόνο και στα οποία μετέχουν εκατοντάδες νέοι από την χώρα αυτή.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου