Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ονομαστήρια Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Τα ονομαστήριά του άγει σήμερα, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013, εορτή του εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε, στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του εορτάζοντος Αρχιεπισκόπου, συμπαραστατούμενου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμων και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Καρπασίας κ. Χριστοφόρο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε και πάλι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου και στο οποίο έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βόστρων κ. Τιμόθεος και Κορωνείας κ. Παντελεήμων και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Παρέστη, επίσης, συμπροσευχόμενος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεολόγος κ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, ο οποίος μίλησε με θέμα τον εορταζόμενο Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και συγκεκριμένα, μέσα από τα λεγόμενα του, προσπάθησε να «ανιχνεύσει την «υψιπετή σκέψη» του όντως ουράνιου νου του Χρυσορρήμονος Ιωάννου, όπως αυτή αποτυπώνεται στα κείμενά του, επί του θέματος η Αγία Γραφή στη ζωή των μελών της Εκκλησίας».
Καταλήγοντας ο κ. Μουσουρούλης και υποβάλλοντας τις «υιϊκές» ευχές του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, «για υγεία ψυχής και σώματος, μακροη­μέρευση και τον από Θεού φωτισμό στην εκπλήρωση των καθηκόντων του», υπογράμμισε ότι «τούτος ο τόπος που γνώρισε και γνωρίζει την κακότητα και τις επιβουλές άνομων συμφερόντων, τούτος ο λαός που έζησε και ζει στο καθημαγμένο σώμα του την αδικία και την απαξίωση των ισχυρών της γης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στάθηκε και στέ­κεται βράχος ακλόνητος, ορθόδοξος και ελληνικός στο ανατολικό τούτο άκρο της Μεσογείου, ...χάρις στον σύνδεσμό του με τον ζωοποιό λόγο του Θεού».
«Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Απόστολος Βαρνάβας βρέθηκε στον τάφο του κρατώντας στα άγια μαρτυρικά του χέρια το ιερό ευαγγέλιο με το οποίο έθρεψε τις ψυχές των κατοίκων τούτου του νησιού. Αυτός ο λόγος συν­εχίζει και σήμερα να ζωογονεί τον πολύπαθο λαό μας, να τον αντρειώνει και να γιγαντώνει τη θέλησή του να μείνει ορθός στη γη των πατέρων του», πρόσθεσε.
Τέλος, ο ομιλητής, απηύθυνε την υιϊκή παράκληση προς τον Μακαριώτατο να συνεχίσει «άοκνος» να εκτρέφει «λιπαρώς τον ορθόδοξο λαό της Κύπρου μας με τα ζωήρυτα νάματα της θείας αληθείας, ώστε θωρακισμένος με όπλα ακαταμάχητα την πίστη, την γλώσσα και την ιστορία του να διαβεί νικηφόρα για μια ακόμη φορά στην ιστορική του πορεία τον νέο Ρουβίκωνα, που χαίνει εμπρός του και ζητεί να το τρέψει προς τα πίσω, εξερχόμενος εις αναψυχήν, προς δόξαν Θεού και έπαινο της πολυσεβάστου Μακαριό­τητός σας».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος δέχθηκε, στο Μέγα Συνοδικό της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τις ευχές των Ιεραρχών, του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, άλλων επισήμων, του κλήρου και του λαού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος δέχθηκε το μεσημέρι την επίσκεψη και τις ευχές και από τον Μέγα Μουφτή Ταλίπ Αταλάι, τον Γενικό Διευθυντή του ΕΒΚΑΦ Ιμπραήμ Μπεντέρ και μέλη της τουρκοκυπριακής θρησκευτικής ηγεσίας, που συνοδευόνταν από τον Πρέσβη της Σουηδίας στην Κύπρο Klas Gierow.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θα δεχθεί τις ευχές του λαού και το απόγευμα, εξέφρασε τη θερμή παράκληση, όπως τα χρήματα, που θα διατεθούν για την  αγορά  ανθοδέσμης ή οποιουδήποτε άλλου δώρου, προσφερθούν στα κοινωνικά παντοπωλεία των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν  για την ενίσχυση των εμπερίστατων συνανθρώπων μας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου