Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Η Πάφος υποδέχτηκε την Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα

Με τις δέουσες τιμές και με κάθε μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια ο πιστός λαός της Πάφου υπεδέχθη το μεσημέρι, στον ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέα της κοινότητος Έμπας, την χαριτόβλητο Τιμία Κάρα του αγίου ενδόξου αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι η πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία της που θα την φιλοξενήσει.
Το ιερό τούτο θησαύρισμα της πίστεως μας υποδέχτηκε στην πλατεία της Έμπας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, στην παρουσία των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αρσινόης Νεκταρίου και Χύτρων Λεοντίου, του ηγουμένου της Μονής Χρυσορροϊατίσσης, ο κλήρος της μητροπολιτικής περιφερείας Πάφου, οι αρχές της επαρχίας Πάφου, πλήθος πιστών, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.
Το ιερό λείψανο συνόδευσαν από την Λευκωσία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος και Μαντινείας Αλέξανδρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος υποδεχόμενος την Τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων, στον ιερό ναό του αποστόλου Ανδρέα Έμπας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που αποδίδεται στον Απόστολο Ανδρέα στον τόπο μας.
«Νοιώθουμε μια ιδιαίτερη συγκίνηση για την έλευση σήμερα της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, γιατί είναι ο Άγιος που τιμάται ιδιαίτερα στην Κύπρο ολόκληρη, αλλά και στην Πάφο. Ίσως το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που κλήθηκε στο έργο του μαθητού του Χριστού, και οι πρωτοπόροι  πάντοτε έχουν να ριψοκινδυνεύσουν πολλά πράγματα γι’ αυτό και τιμώνται  ιδιαίτερα», επεσήμανε.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος εξέφρασε την βαθειά συγκίνησή του για την αθρόα και με μεγάλη ευλάβεια του Λαού κατά την προσκύνηση της Αγίας Κάρας και σημείωσε πως «ο κυπριακός λαός, έντονα θρησκευόμενος έχει κλείσει στην καρδιά του τον Απόστολο Ανδρέα, τον οποίο συνέδεσε με το σπίτι του  και την οικογένειά του. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην φέρει το όνομα Ανδρέας».
«Ήρθαμε εδώ για να σας πούμε», συνέχισε ο Μητροπολίτης Πατρών,  ότι «είμαστε κοντά σας και προσευχόμαστε ενώπιον της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα για να υποστηρίξει ο Πανάγιος Θεός τις προσπάθειες μας για την Κύπρο μας την ελληνική, την ορθόδοξη, την χριστιανική μας Κύπρο, η οποία είναι ποτισμένη με αίματα μαρτύρων και ηρώων Κυπρίων και Ελλαδιτών».
Τέλος, ο Πατρών Χρυσόστομος, παρακάλεσε τον Άγιο Ανδρέα να μεταφέρει τον πόνο και τους στεναγμούς αυτού του Λαού στον θρόνο του Θεού και να παρακαλέσει ώστε να δοθεί λευτεριά και στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ώστε ελεύθεροι οι Κύπριοι και στο ελεύθερο Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέου στην Καρπασία να τον προσκυνήσουν και να δοξολογήσουν τον Πανάγιο Θεό.
Η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα θα παραμείνει στην Έμπα για προσκύνημα μέχρι τις 11 το πρωί αύριο, οπότε και θα μεταφερθεί με όλες τις αρμόζουσες τιμές στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου για να μεταφερθεί με στρατιωτικό αεροπλάνο τύπου C- 130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πίσω στην Ελλάδα.
Ο ναός του Αποστόλου Ανδρέα Έμπας θα παραμείνει ανοιχτός όλη τη νύχτα, προκειμένου οι πιστοί να μπορέσουν να την προσκυνήσουν όποια ώρα του 24ωρου θελήσουν να μεταβούν στην Έμπα, ενώ παράλληλα θα τελείται ολονύκτιος ακολουθία.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου