Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Στο Σταυροβούνι και τα Φυλακισμένα Μνήματα ο Μητροπολίτης Πατρών

Την παλαίφατη και σεβασμία Μονή του Τιμίου Σταυρού, την γνωστότερη ως  Ιερά Μονή Σταυροβουνίου και τα Φυλακισμένα Μνήματα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σήμερα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και οι λοιποί εξ Ελλάδος Κληρικοί, που συνοδεύουν την Αγία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου στην Κύπρο.
Στην Μονή Σταυροβουνίου, η οποία ιδρύθηκε από τη Βασιλομήτορα Αγία Ελένη, τους δύο Ιεράρχες και τη συνοδεία τους υπεδέχθη, μετά περισσής χαράς, ο ηγούμενος την Μονής πολιός γέροντας Αθανάσιος και η συν αυτώ αδελφότητα και οι οποίοι τους οδήγησαν στο Καθολικό της Μονής όπου προσκύνησαν με ευλάβεια το αγιασμένο Σύμβολο του Πάθους του Κυρίου, τον Τίμιο Σταυρό που περιέχει εντός του τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου.
Στην συνέχεια έγιναν δέκτες της αβραμιαίας φιλοξενίας της αδελφότητος, συνομίλησαν με τον γέροντα Αθανάσιο και απόλαυσαν την εξαίσια και μαγευτική θέα, που προσφέρει το μοναστήρι, προς κάθε κατεύθυνση της Νήσου των Αγίων.
Στα Φυλακισμένα Μνήματα, οι Μητροπολίτες Πατρών και Μαντινείας ξεναγήθηκαν από τον κ. Δήμο Βρυωνίδη, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και γαμπρό του ήρωα Ευαγόρα Παλλικαρίδη στον χώρο με τους πανύψηλους τείχους και τα συρματοπλέγματα, με τα μικρά, στενά, παγωμένα κελιά, όπου κρατούνταν οι Αγωνιστές, τα κελιά των μελλοθανάτων και τον χώρο της αγχόνης. 
Ο κ. Βρυωνίδης τους μίλησε για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, τον ηρωισμό των κρατουμένων και τους κάλεσε να αφουγκρασθούν τη φωνή, την γνήσια και αληθινή αγάπη προς την Ελλάδα των 13 παλικαριών που είναι θαμμένα εκεί.
Ρίγη συγκινήσεως προκάλεσε και η τέλεση της επιμνημοσύνου δεήσεως από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, στα Φυλακισμένα Μνήματα.
Το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Εσπερινό, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου Λευκωσίας, όπου έχει τεθεί σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου. 
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η προσέλευση του λαού συνεχίζεται για τέταρτη μέρα με αμείωτο ενδιαφέρον και οι πιστοί προσέρχονται, κατά χιλιάδες για να προσκυνήσουν με ευλάβεια την Αγία Κάρα του Πρωτοκλήτου, σχηματίζοντας τεράστιες ουρές που φθάνουν μέχρι τον δρόμο έξω από τον ναό.
Αύριο, Κυριακή 3 Νοεμβρίου, το πρωί θα τελεστεί Πολυαρχιερατικό Συνοδικό Συλλείτουργο, στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, προς τιμή του Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος συμπληρώνει 50 χρόνια Ιερατικής Διακονίας και στον οποίο θα μετάσχει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.
Οι Μητροπολίτες Πατρών και Μαντινείας το απόγευμα θα μεταβούν για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μαχαιρά και θα επισκεφθούν το μικρό μουσείο και το κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου – Ι. Μ. Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου