Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Κοσμοσυρροή στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα

Με θρησκευτική κατάνυξη και αισθήματα βαθιάς και έκδηλης συγκίνησης, χιλιάδες πιστών, απ’ όλες τις γωνιές της μαρτυρικής μας πατρίδας, τίμησαν την ιερή μνήμη του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων, στην κατεχόμενη Μονή του, στη χερσόνησο της Καρπασίας.
Οι κατοχικές αρχές επέτρεψαν φέτος για πρώτη φορά, μετά από τρία χρόνια στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο να μεταβεί στο σκλαβωμένο μοναστήρι και να προστεί της Ευχαριστιακής συνάξεως, συμπαραστατούμενος από τον ακοίμητο φρουρό της μονής και πνευματικό καθοδηγητή των εγκλωβισμένων της ηρωϊκής χερσονήσου, πατέρα Ζαχαρία.
Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στο σκλαβωμένο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μαζί με ηγετικά στελέχη του κόμματος και η εορτάζουσα σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, ενώ παρέστη για πρώτη φορά ο δεύτερος τη τάξει θρησκευτικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουφτής Σακίρ, εκπροσωπώντας τον Μέγα Μουφτή.
Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα και την παρακαταθήκη, την οποία μας άφησε ο Απόστολος, περνώντας από την Κύπρο και ειδικότερα από το ομώνυμο ακρωτήρι της Καρπασίας, που δεν είναι άλλη από την μετάνοια.
«Το πρώτο κήρυγμα του Χριστού ήταν το εξής: «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών», τόνισε ο Θεοφιλέστατος, για να υπογραμμίσει ακολούθως ότι «για να ζήσει κανείς την ευλογία, τη χάρη, τη δόξα του Θεού πρέπει να έχει μετάνοια».
Ο Καρπασίας Χριστοφόρος ανέλυσε, στη συνέχεια, τι σημαίνει μετάνοια στην πράξη, λέγοντας: «Με απλά λόγια μετάνοια στην πράξη σημαίνει ξεκολλήστε το νου, την καρδιά, τις αισθήσεις από τα υλικά, τα γήινα, τα ανθρώπινα, τα εμπαθή πράγματα για να μπορέσει ο νους και η καρδιά να στραφούν στα πνευματικά και δια των πνευματικών να αποκαλυφθεί μέσα στην ψυχή μας η χάρις του Θεού, η οποία θα μας φωτίσει και θα μας σώσει».
«Μετάνοια είναι κάθε ενέργεια, κάθε πράξη μέσα στην Εκκλησία που μας βοηθά να στρέψουμε το νου και την καρδιά μας στον Θεό και να δεχτούμε μέσα μας τον φωτισμό και τη χάρη του Θεού. Αυτό συμβάλλει ο άνθρωπος να απελευθερωθεί από τα πάθη και να έχει μέσα του την εσωτερική ελευθερία, ανάπαυση, χαρά και ειρήνη. Αυτό είναι το μήνυμα της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα», επεσήμανε ο Θεοφιλέστατος, για να ολοκληρώσει την ομιλία του τονίζοντας ότι «με σύνεση και ταπείνωση προσευχόμαστε να δώσει ειρήνη στον τόπο μας και να ζούμε όλοι με αγάπη και ομόνοια και να κερδίσουμε και την βασιλεία του Θεού».
Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της θαυματουργού εικόνας του Αποστόλου Ανδρέα στον περίβολο του Μοναστηριού.
«Να ευχαριστήσουμε κατ’ αρχάς τον Θεό και τον Απόστολο Ανδρέα που μας αξίωσε να έρθουμε σήμερα να πανηγυρίσουμε εδώ στο μοναστήρι μας την εορτή του», τόνισε στις δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης, ο Επίσκοπος Καρπασίας, για να ευχαριστήσει ακολούθως τον Μεγάλο Μουφτή των Τουρκοκυπρίων, τον εκπρόσωπο του Μουφτή Σακίρ και «όλους όσους έχουν συμβάλει, ούτως ώστε σήμερα να μπορέσουμε μετά από αρκετό καιρό να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία και να προάγουμε με αυτό τον τρόπο την ενότητα μέσα στον λαό μας και να ευχηθούμε σύντομα, ο Θεός να δώσει, να έχουμε στον τόπο μας ειρήνη».
«Είμαστε εδώ για να δείξουμε την στήριξη μας και την εκτίμηση μας στην θρησκεία σας και για τη θρησκευτική ελευθερία στο νησί», τόνισε στο δικό του μήνυμα ο κ. Σακίρ για να επισημάνει ότι «σε μια συνολική πολιτική λύση στο νησί, πιστεύουμε ότι η θρησκεία πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο και έχουμε πολλά να προσφέρουμε και είναι αυτό που επιδεικνύουμε εδώ σήμερα».
Μηνύματα ενότητας και επανένωσης έστειλαν, επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και η εορτάζουσα σύζυγος του Προέδρου Αναστασιάδη, Άντρη, που έγιναν ένα με τους πιστούς στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου