Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

«Έργο της Εκκλησίας είναι να δημιουργεί ιερά λείψανα»

Με μεγάλη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε την εορτή της Ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός των Λατσιών.
Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, κατά την οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ο οποίος ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων και τα εόρτια κόλλυβα, περιστοιχούμενος από τους εφημερίους του πανηγυρίζοντος ιερού ναού και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ζωή, το μαρτύριο και το πλήθος των θαυμάτων του τιμωμένου Μεγαλομάρτυρος Αγίου.
Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος, με αφορμή την εορτή της Ανακομιδής των λειψάνων του αγίου Γεωργίου, αλλά και την έλευση, τις μέρες αυτές, στην πατρίδα μας της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης των ιερών λειψάνων μέσα στην Εκκλησία μας.
«Τα ιερά λείψανα μαρτυρούν, επιβεβαιώνουν ότι η θέωση του ανθρώπου, η σωτηρία του ανθρώπου, η μετοχή του ανθρώπου στη χάρη του Θεού είναι μια πραγματικότητα. Είναι ένα γεγονός. Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να ζήσουμε όλοι και αυτό το μαρτυρούν τα ιερά λείψανα των αγίων μας. Η παρουσία των ιερών λειψάνων μαρτυρεί τη σωτηρία, τη μετοχή του ανθρώπου στη χάρη του Θεού», υπογράμμισε.
Ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε, ακολούθως, ότι «και το σώμα μας μετέχει στη χάρη του Θεού και θεώνεται, σώζεται. Γι’ αυτό λέει ο απόστολος Παύλος, χριστιανοί, μην ξεχνάτε τα σώματα μας είναι ναός του εν ημίν αγίου Πνεύματος και ενυπάρχει, ενοικεί μέσα μας το άγιο Πνεύμα. Από την ημέρα που βαπτιζόμαστε και ο ιερέας εκεί στο ιερό μυστήριο του βαπτίσματος και του χρίσματος λέει: «σφραγίς δωρεάς Πνεύματος Αγίου αμήν» και η ψυχή και το σώμα μετέχει εις την χάρη του Αγίου Πνεύματος και όλος ο αγώνας που κάνει ο χριστιανός, από το βάπτισμα του μέχρι και την ημέρα της κοιμήσεως του, είναι να διατηρήσει και να αυξήσει αυτή την χάρη του Αγίου Πνεύματος ή αν θέλετε με μια λέξη να γίνει ο ίδιος ιερό λείψανο. Ο προορισμός του χριστιανού, το έργο της Εκκλησίας είναι να δημιουργεί ιερά λείψανα, δηλαδή ανθρώπους που να μετέχουν εις την χάρη του Θεού, που να είναι ναός του Αγίου Πνεύματος».
«Γιατί προσευχόμαστε, γιατί εκκλησιαζόμαστε, γιατί νηστεύουμε, γιατί εξομολογούμαστε, γιατί κοινωνούμε το σώμα και το αίμα του Χριστού;» διερωτήθηκε ο Καρπασίας Χριστοφόρος. «Για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος μέσα μας, ώστε αυτό να αποτελεί τη σωτηρία μας. Δεν το κάνουμε ως καθήκον, αλλά είναι τα μέσα αυτά, ότι κάνουμε στην Εκκλησία, η πνευματική, η ασκητική ζωή της Εκκλησίας, για να διατηρήσουμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος μέσα μας», πρόσθεσε απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε.
«Ας πάρουμε σοβαρά το θέμα της σωτηρίας μας, της μετοχής μας εις την Χάρη του Θεού και μέσα από την πνευματική ζωή της Εκκλησίας να αγωνιστούμε αυτή την Χάρη που πήραμε στο βάπτισμα μας να την διατηρήσουμε, να την αυξήσουμε, να γίνουμε ιερά λείψανα για να μετέχουμε στη δόξα και την βασιλεία του Θεού», τόνισε κατακλείοντας τον λόγο του.
Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Θεοφιλεστάτου, ακολούθησε η λειτάνευση της εικόνος του εορτάζοντος αγίου πέριξ του ιερού ναού με τη συμμετοχή του κλήρου, του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου της πόλεως, των τοπικών αρχών και του λαού της πόλης.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου