Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Εορτή αγίων Ηλιοφώτων στην Κάτω Μονή

Τους αγίους Ηλιοφώτους, τους «φαιδρούς αστέρας», Ηλιόφωτον, Επαφρόδιτον, Αμμώνιον, Χουλέλαιον και Ευσθένιον, συνελθόντες μετ’ ευλαβείας, τίμησε με λατρευτικές συνάξεις, άσματα και ωδές πνευματικές, ο πιστός λαός της κοινότητος Κάτω Μονής, αλλά και δεκάδες προσκυνητές απ’ όλη σχεδόν την Κύπρο.
Επίκεντρο των εορτασμών ο παρά την κοινότητα της Κάτω Μονής φερώνυμος ιερός ναός των Αγίων, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό κατάλοιπο από παλαιότερο μοναστικό συγκρότημα που υπήρξε στον χώρο.
Της λαμπράς πανηγύρεως προεξήρχε ο επιχώριος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε, με πολλή και εμφανή συγκίνηση, στην πρόσφατη ανακάλυψη λειψάνων των Αγίων, μετά από θαυματουργική εμφάνιση, παρατεταμένη «ενόχληση» και συγκεκριμένη υπόδειξη των Αγίων σε ευλαβή χριστιανό.
Ο Πανιερώτατος ανέφερε, ακόμη, ότι μετά την ανακάλυψη και αποκάλυψη αυτή η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού θα προχωρήσει σύντομα στην ανακαίνιση του ναού και στην αναδημιουργία στο χώρο μοναστικών καταλυμάτων για την εγκατάσταση μοναστικής αδελφότητος.
Ο Μητροπολίτης Ταμασού προέτρεψε τον λαό να κρατηθεί κοντά στην Εκκλησία, «στην μοναδική και αυθεντική πηγή του αγιασμού των χριστιανών, η οποία είναι στερεωμένη με τα αίματα και τα θαύματα των αγίων, αλλά και την χάρη και παρουσία του ιδίου του Θεού, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».
«Επενδύστε χριστιανοί μου στην αγάπη του πλησίον, όπως την εδίδαξε ο Ιησούς και όχι όπως την διδάσκουν οι άνθρωποι, που είναι σκλαβωμένοι σε πάθη και παρεξηγούν την αγάπη και δεν την μεταφράζουν ως ευθύνη αγιασμού, αλλά την μεταφράζουν ως ασυδοσία και τάχατες ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε.
«Σας καλώ όλους σε πνευματική εγρήγορση», τόνισε. «Να μαζευτούμε ξανά κάτω από τον Εσταυρωμένο και μαζί με τους αγίους μας να διεκδικήσουμε και πάλι, να μπολιάσουμε και την ψυχή μας και τα παιδιά μας και την κοινωνία μας με τα νάματα του Χριστού, της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, έτσι όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας και κατάφεραν να επιβιώσουν. Και εμείς θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε και θα σώσουμε και τον εαυτό μας και τον τόπο τούτο», κατέληξε.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου