Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Η Κύπρος μνημόνευσε τους πεσόντες του Μαρί

Ξύπνησαν, για άλλη μια χρονιά, οι πικρές μνήμες της πολύνεκρης φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011, με την τέλεση στους ιερούς ναούς των μνημοσύνων των 13 ηρώων που έχασαν την ζωή τους στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού το μνημόσυνο του διοικητή του ναυτικού, αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, στο οποίο την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.
Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ενώ επιμνημόσυνο λόγο είπε ο Επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργος Κέντας, ο οποίος εξήρε το έργο και τη θυσία του αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους.
Του μνημοσύνου ακολούθησε, στους τάφους των ηρώων, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, αφή της φλόγας που έφεραν έφεδροι καταδρομείς από το χώρο της τραγωδίας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.
Στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη περιοχή Καμάρες στη Λάρνακα τελέστηκε και το ετήσιο μνημόσυνο του Λοχία Σπύρου Τταντή. Στο μνημόσυνο παρέστη ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, ο οποίος ανέφερε ότι είναι «μια μέρα μνήμης, μια μέρα θλίψης, είναι μια μέρα η οποία μας θυμίζει τραγικά γεγονότα για τον τόπο αλλά και για το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πάντα θα τιμούμε τη μνήμη των συναδέλφων μας που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα επιτέλεσης του ιερού καθήκοντος».
Στην πόλη και επαρχία  Λάρνακας τελέστηκαν και τα μνημόσυνα άλλων 5 ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη στο Μαρί. Συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Κυριάκου στο Κίτι τελέστηκε το μνημόσυνο του Πλοιάρχου Λάμπρου Λάμπρου, στο οποίο την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης. Ακολούθησε τρισάγιο στο Κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Λάρνακα τελέστηκε το μνημόσυνο του Λοχία Βασίλη Κρόκου και εκ μέρους της Κυβέρνησης παρέστη ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες τελέστηκε το μνημόσυνο του Λοχία Γιώργου Γιακουμή και εκ μέρους της Κυβέρνησης παρέστη ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Αλαμάνου στην Ορμήδεια, τελέστηκε το μνημόσυνο του Λοχία Παναγιώτη Θεοφίλου και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανείου στο Αλεθρικό, τελέστηκε το μνημόσυνο του Λοχία Αδάμου Αδάμου και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκης.
Το Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 στις εννέα το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο στο χώρο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Το τρισάγιο θα τελεστεί στην παρουσία των οικογενειών των πεσόντων και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου