Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Χειροτονία πρεσβυτέρου Χρίστου Μιχαήλ

Με πανηγυρική λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, η μνήμη της Αγίας oσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα ιερό ναό στην κοινότητα Μουτουλλά, καθώς και η χειροτονία του ευλαβέστατου διακόνου πατρός Χρίστου Μιχαήλ εις πρεσβύτερο.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεώς μας και με τη συμμετοχή πιστών, κατοίκων και αποδήμων του Μουτουλλά και της ευρύτερης περιοχής Μαραθάσας.
Ο νεοχειροτονηθείς πρεσβύτερος πατήρ Χρίστος Μιχαήλ είναι επαναπατρισθείς Κύπριος του Καναδά με καταγωγή από τον Μουτουλλά. Ο Θεός τού χάρισε τρία τέκνα μαζί με την ευλαβή σύζυγό του Ιωάννα∙ ένα εκ των οποίων υπηρετεί ως ιερέας στο Τορόντο.
Ο πατήρ Χρίστος στον χειροτονητήριο λόγο του, ανάμεσα σ’ άλλα, απευθυνόμενος στον Πανιερώτατο, έκανε αρχικά αναφορά στον μέχρι πρότινος βαθμό του ως διάκονο και στα καθήκοντα του τώρα πλέον ως πρεσβύτερο: «Προ ενός περίπου χρόνου σ’ αυτήν την εκκλησία, δέχθηκα τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης από τα Άγια χέρια σας. Έδωσα μιαν υπόσχεση ενώπιον του Θεού και των πιστών, ότι θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος Χριστιανός και καλός Διάκονος του Χριστού.
Ζήτησα τις προσευχές όλων σας, για να με καταστήσει ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, άξιον της αποστολής μου και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας.
Σήμερα και αφού πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος προσπαθειών, μελέτης και προσευχής, δέχθηκα από τα σεπτά σας χέρια και τον δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης».
Ακολούθως ο πατήρ Χρίστος μίλησε για την υπόσχεσή του να υπηρετήσει τον Θεό και τους ανθρώπους, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την απαύλυνση του πόνου στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε: «Με κάνατε ποιμένα και γνωρίζω ότι «ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων». Αυτή τη στιγμή και ενώπιον όλων, υπόσχομαι ότι αυτό πρόκειται να κάνω. Οι καιροί είναι δύσκολοι, στις μέρες μας και πολύς κόσμος πονά και υποφέρει. Ως λειτουργός του Θεού, υπόσχομαι να αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις, για να ανακουφίσω όσο μπορώ περισσότερους, είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού».
Στο σημείο αυτό αξίζει να παρατεθεί ο εξής λόγος που ειπώθηκε από τον πατέρα Χρίστο τον τόσο επίκαιρο με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: «Όσο και αν προσπαθήσουν κάποιοι να φέρουν το σκοτάδι στους ανθρώπους, δεν θα τα καταφέρουν, διότι έχουμε τον Χριστό μαζί μας. Το φως, δεν κρύβεται από το σκοτάδι. Το ίδιο και ο ήλιος της δικαιοσύνης και η αλήθεια του Ευαγγελίου, που με υπομονή και πραότητα, περιμένει να φωτίσει την παγερή και αδιάφορη ψυχή μας. Την κρούει και περιμένει την κατάλληλη στιγμή να του ανοίξουμε».
Ανάμεσα στις πολλές ευχαριστίες που εξέφρασε ο πατήρ Χρίστος αξίζει να αναφερθούν εκείνες που αφορούν την οικογένειά του: «Ειδικότερα ευχαριστώ τη σύζυγό και τα τέκνα μου, που παρά τις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ζώντας στον μακρινό Καναδά, κατάφεραν να διανύσουν τις αποστάσεις και να βρίσκονται μαζί μου σήμερα στην εκκλησία. Πάντοτε θα τους σκέφτομαι και θα είμαι μαζί τους ανά πάσα στιγμή, προσευχόμενος γι΄ αυτούς».
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο: «Σας  ευχαριστώ, Πανιερώτατε, για όλα όσα κάνατε και θα κάνετε για μένα. Πιστεύω και ευελπιστώ, ότι με τη δική σας βοήθεια, προσευχή και καθοδήγηση, θα φέρω εις πέρας το έργο που μου αναθέσατε σήμερα, σ’ αυτόν τον ιερό χώρο του χωριού μου και να ακούσω όταν θα έλθει ο καιρός, την μακαρίαν εκείνη φωνή να μου λέει: «ευ, δούλε αγαθέ και πιστέ, είσελθε εις την χαρν του Κυρίου σου».
Τέλος ο πατήρ Χρίστος ευχαρίστησε πάνω από όλους και όλα, τον Δωρεοδότη μας Χριστό, για όλα όσα του πρόσφερε και του προσφέρει απλόχερα.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στο λόγο του απευθύνθηκε στον νέο πρεσβύτερο, νουθετώντας τον σχετικά με τις πρωταρχικές υποχρεώσεις του ιερέα, τη συνεχή μετάνοια και τη μνημόνευση ονομάτων, ζώντων και κεκοιμημένων : «Μας καταξιώνει ο Θεός, τρώγοντας το Σώμα και το Αίμα του Υιού Του, να τον έχουμε και εμείς πατέρα μας. Εσύ από σήμερα καταξιώνεσαι αυτής της Ουράνιας Κλίσεως. Σου προσφέρεται σήμερα όλη η Εκκλησία στα χέρια σου. Είδες προηγουμένως τι σου έδωσα. Όλον το Σώμα του Χριστού. Κρατούσες τον Θεό του σύμπαντος κόσμου μέσα στη δική σου χούφτα και σου είπα να κάνεις κάτι. Αυτό να το θυμάσαι πάντοτε. Πήγαινε πίσω της Αγίας τράπεζας και μνημόνευε ονόματα κεκοιμημένων κατά πρώτον που έχουν όλως ιδιαίτερη ανάγκη και ύστερα των ζώντων, και σε είδα εκεί που με ευλάβεια πίεζες τη μνήμη σου να έχει φως, δόξα∙ να έχει αναπόληση και μνημόνευση πολλών ονομάτων. Αυτό ακριβώς που έκανες να το συνεχίσεις. Μας είπε κάποτε ο μέγας άγιος της Αγγλίας, ο πατήρ Σωφρόνιος του Έσσεξ: ιερέας σημαίνει μνημόνευσης ονομάτων∙ όλα τα άλλα και το κήρυγμα και η τελετουργία και η φιλανθρωπία είναι δεύτερα. Πρώτο και κύριο μέλημα σου, αν θέλεις να είσαι όντως πατέρας, είναι να μνημονεύεις ονόματα πολλά. Αυτός είναι ο τρόπος για να γίνει όντως η πατρότητά σου πραγματικότητα.
Αγαπητέ μου πάτερ Χρίστο, το μυστήριο της μετανοίας να μην το ξεχνάς. Να μετανοούμε καθημερινώς γιατί καθημερινώς κάνουμε αμαρτίες. Να παρακολουθείς τα παλαιά πάθη που κληρονόμησες. Δεν κληρονομήσαμε μόνον ιερατικούς πόθους. Έχουμε και άλλους πόθους και άλλα πάθη. Έχουμε και λάθη. Αυτά να τα παρακολουθείς  και όταν βλέπεις τον κακόν εαυτόν σου, αμέσως να μετανοείς και με αυτό τον τρόπο η κάθαρσις θα είναι καθημερινά τελούμενη στην καρδιά σου. Η προσευχή σου, αγαπητέ μου πάτερ, πρέπει να είναι διπλή∙ η μία για τον λαό του θεού κεκοιμημένους και ζώντες η οποία σε καθιστά πατέρα και η άλλη για τον εαυτόν σου. Να βλέπεις μέσα σου και την ημέρα που δεν θα βρεις ένα σκουπίδι στην καρδιά σου, να ξέρεις ότι η μέρα αυτή θα είναι αποτυχία. Η ημέρα αυτή κατά τη οποία δεν θα βρεις ένα λάθος, ένα πάθος ή μια αμαρτία μέσα σου, λέει ο άγιος Ισάακ, είναι ημέρα της κολάσεως. Άρα ο καλός παπάς ασχολείται με νοερά εργασία της μετανοίας. Τα έτη σου να είναι πολλά ιερατικά, μνημονευτικά, καθαρτικά, φωτιστικά  και αγιαστικά. Η αγιοσύνη επιτελείται δια της μετανοίας. Έτη πολλά και ευλογημένα πάτερ Χρίστο, απολαμβάνοντας την ιεροσύνη σου!».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο νεοχειροτονηθείς πρεσβύτερος μοίρασε ως αναμνηστικό δώρο στους πιστούς το Προσευχητάριον των εκδόσεων Θεομόρφου της καθ΄ ημάς Μητροπόλεως και προσφέρθηκε κέρασμα στο προαύλιο της εκκλησίας.
Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου
Ι. Μ. Μόρφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου