Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Μνημόσυνο πεσόντων πραξικοπήματος στο Παραλίμνι

Τελέστηκαν την Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, τα μνημόσυνα όσων έπεσαν κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.
Της Θείας Λειτουργίας και των Μνημοσύνων προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασίλειος και παρέστησαν ο έντιμος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, οι βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές της περιοχής και πλήθος κόσμου.
Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε η Διευθύντρια του Γυμνασίου Παραλιμνίου κ. Μελανή Χατζηχαραλάμπους, η οποία τόνισε: «41 χρόνια από τότε, όπως και πέρσι, όπως και κάθε χρόνο θυμόμαστε τους ηρωικούς νεκρούς με φορτισμένες μνήμες, με οράματα τραυματισμένα, μέσα στην δύνη της ανατροπής αξιών, κάτω από το ασήκωτο βάρος της διχοτόμησης και της κατοχής. Για άλλη μια φορά καταδικάζουμε το μίσος και το διχασμό που έφεραν το πραξικόπημα».
«Μνημονεύουμε και τιμούμε τους νεκρούς μας και επαναπροσδιορίζουμε το δικό μας καθήκον. Με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους να συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση. Ο καθένας από μας ας δώσει την υπόσχεση να μην επιτρέψουμε επανάληψη των όσων τραγικών συνέβησαν τον Ιούλιο του 1974», πρόσθεσε.
Ολοκληρώνοντας τον λόγο της η κ. Χατζηχαραλάμπους υπογράμμισε ότι «ο λαός μας ενωμένος θα προασπίσει τις δημοκρατικές αξίες και θα αποκρούσει κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ενότητας. Το οφείλουμε στην μνήμη όσων τιμούμε σήμερα. Και ας κρατήσουμε αυτό: «Η ιστορία ενός έθνους δεν γράφεται μόνο με τους θριάμβους των τέκνων του, αλλά και με τις συμφορές του». Η 15η Ιουλίου ήταν μια τέτοια μεγάλη συμφορά».
Μετά το τέλος της Ευχαριστιακής Συνάξεως ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Παραλιμνιτών, που βρίσκεται στην, παρακείμενη του ναού, πλατεία της πόλης.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου