Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στην Μακεδονίτισσα

Με μεγάλη προσέλευση πιστών και την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η ιερή μνήμη του αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος στον ομώνυμο και περικαλλή Ναό της Μακεδονίτισσας.
Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, στην παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και πλαισιωμένος από τους ιερείς του ναού και ιερείς πλησιόχωρων ενοριών.
Να αναφερθεί ότι ο ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονος Μακεδονίτισσας ήταν κατάμεστος από πλήθος πιστών και προσκυνητών, ανάμεσα στους οποίους ήσαν και οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητος Μύρτου της επαρχίας Κερύνειας, με επικεφαλής τον κοινοτάρχη του κ. Ανδρέα Αθανασίου. Οι πρόσφυγες της Μύρτου γιόρτασαν για ακόμη μια φορά στην προσφυγιά, τον ιαματικό άγιο Παντελεήμονα, έχοντας βέβαια στραμμένη την καρδιά και την ψυχή τους στην κατεχόμενη γη και την ιστορική Μονή του προστάτη Αγίου τους.
Στο κήρυγμά του, ο Κύπρου Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου και Ιαματικού Παντελεήμονος, «τον άνθρωπο της θερμής πίστεως, τον άνθρωπο της αγάπης, τον άνθρωπο της ταπείνωσης, τον άνθρωπο της υπακοής».
Επεσήμανε, ακόμη, ότι στις μέρες μας με «όλα αυτά τα προβλήματα της ζωής έχουμε ανάγκη, υπέρ ποτέ άλλοτε, της παρουσίας του Θεού κοντά μας. Ο Χριστός ευρίσκεται κοντά μας, είναι ο σωτήρας μας, είναι ο ευεργέτης μας. Μας κτυπά συνεχώς την πόρτα της ψυχής μας για να του ανοίξουμε. Εάν του ανοίξουμε, όπως του άνοιξε ο Άγιος μας, θα εισέλθει μέσα μας και θα μας βοηθήσει. Θα μας βοηθήσει να υπερπηδήσουμε όλες τις δυσκολίες και τις εθνικές και τις οικονομικές και τις κοινωνικές και οποιαδήποτε δυσκολία παρουσιαστεί μπροστά μας».
Ο Μακαριώτατος, κλείνοντας τον λόγο του, ευχήθηκε «αυτή την αγάπη και αυτές τις αρετές που εβίωσε ο Άγιος μας και εκόσμησε το πρόσωπό του να κοσμήσουμε και εμείς τα δικά μας πρόσωπα με όλες αυτές τις αρετές και να είμαστε σίγουροι την ίδια πορεία θα βαδίσουμε και η πορεία αυτή είναι πορεία σωτήρια, είναι πορεία που οδηγεί στην Βασιλεία του Θεού, για να γίνουμε και εμείς όπως και ο Άγιος μας πολίτες της ουράνιας Βασιλείας».
Τέλος, κατά τη διάρκεια της Εσπερινής Ακολουθίας τελέστηκε λιτανεία και περιφορά της ιεράς εικόνας και αποτμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου Παντελεήμονα, γύρω από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου