Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ο Κύπρου Χρυσόστομος στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στον Λίβανο

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Βηρυτό του Λιβάνου, βρέθηκε, το διήμερο 18 - 19 Ιουλίου 2015, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, προσκεκλημένος του Καθολικού Πατριάρχη των Αρμενίων Κιλικίας κ. Αράμ.
Ο Μακαριώτατος παρέστη το πρωί του Σαββάτου, 18 Ιουλίου 2015, στην επίσημη τελετή των εγκαινίων του Μουσείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πόλη Byblos του Λιβάνου, στην οποία παρέστησαν, επίσης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι περισσότεροι εκ των Προκαθημένων των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, ικανός αριθμός Επισκόπων, κληρικών και πλήθος κόσμου. Από πλευράς πολιτείας ήταν ο Υπουργός Πολιτισμού του Λιβάνου, η Υπουργός Πολιτισμού της Αρμενίας, ο Δήμαρχος της πόλης Byblos και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι.
Σε χαιρετισμό του την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015, στο Διεθνές Συνέδριο του Λιβάνου για την γενοκτονία των Αρμενίων, ο Κύπρου Χρυσόστομος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η καταδίκη του τουρκικού εγκλήματος και η υποστήριξη του αιτήματος για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι «ηθικό και ιστορικό χρέος».
«Ηθικό, γιατί ως χριστιανικός λαός βιώνουμε τις αξίες του πολιτισμού μας, θεωρούμε την αξία του Ανθρώπου ως την έμψυχη εικόνα του Θεού και τη σεβόμαστε πέρα για πέρα. Ήταν επίσης ιστορικός ο λόγος της αναγνώρισης (από πλευράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Κυπριακής Βουλής) για τον απλούστατο λόγο ότι είμεθα ομοιοπαθείς και συμπάσχουμε», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι όλοι εμείς που συνήλθαμε σήμερα εδώ, ως ηγέτες των λαών μας έχουμε την ύψιστη ηθική και ιστορική υποχρέωση να διαλαλούμε πανταχού τις ιστορικές αυτές αλήθειες και ταυτόχρονα να αγωνιζόμαστε, ώστε να κρατούμε την Τουρκία στο εδώλιο τού κατηγορουμένου, μέχρι να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να αναγνωρίσει τα ανεπίτρεπτα εγκλήματα της και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συνειδητή συστράτευση σε αυτό τον αγώνα με κοινή και συλλογική δράση για αποτελεσματική αποκάλυψη του τουρκικού κινδύνου, αποτελεί σήμερα μια μεγάλη πρόκληση και απαιτεί την υιοθέτηση και τη σταθερή εφαρμογή μιας μεγαλόπνοης αλλά και χρεωστικής πολιτικής», επεσήμανε.
«Ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου εκφράζω τη βαθύτατη μου συμπάθεια προς τον αδελφό Αρμενικό λαό και εύχομαι από κέντρου καρδίας, όπως ο Θεός αναπαύσει τις ψυχές όλων των υπό των Τούρκων αναιρεθέντων Αρμενίων».
Κλείνοντας τον χαιρετισμός του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ευχήθηκε όπως «η ανθρωπότητα σταθεί αλληλέγγυη προς τον Αρμενικό λαό  και συνειδητοποιήσει το χρέος της προς τους αδύναμους λαούς, για να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα».
«Εύχομαι ακόμη όπως το πνεύμα της Ειρήνης που ευαγγελίστηκε ο Σωτήρας τού κόσμου Ιησούς Χριστός ενοικήσει πλουσίως στις καρδίες των ανθρώπων και των λαών και αποτελέσει τη βάση για μια ειρηνική και δημιουργική πρόοδο της ανθρωπότητας», κατέληξε.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου