Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Πανηγυρική Δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου 1940

Με την λαμπρότητα που αρμόζει στην ημέρα, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Λευκωσία με επίκεντρο τον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου όπου εψάλη δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄.
Στην δοξολογία παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρόεδροι ή εκπρόσωπο κομμάτων, ο Πρέσβης της Ελλάδος, η ανωτάτη ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, συνδέσμων αγωνιστών, φορέων και οργανώσεων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Φιλόλογος, Ιστορικός και Ερευνητής κ. Νέαρχος Νεάρχου, ο οποίος τόνισε πως «η αντίσταση της 28ης Οκτωβρίου προς τη βία είναι για μας μέρα γιορτής. Είναι η επαλήθευση της ελληνικής κληρονομιάς. Είναι η συνέχιση της παλιάς ελληνικής υπόδειξης ως προς το περιεχόμενο της ζωής».
«Για μας τους Κυπρίους το βαθύτερο νόημα του αγώνα του ’40 είναι καθοριστικό: Η ελευθερία των λαών ποτέ δεν ταυτίστηκε με τα γεωγραφικά πλάτη και τα μήκη. Ποτέ δεν αποκτήθηκε ως δώρο από τρίτους. Ποτέ δεν περιορίστηκε στην ευθεία γραμμή της κομματικής συμπεριφοράς και της σκοπιμότητας. Πάντοτε ταυτίστηκε με την ευψυχία των λαών και με τα αναγκαία συνακόλουθά της, τους κινδύνους και τις θυσίες», πρόσθεσε.
Κλείνοντας τον λόγο του, ο κ. Νεάρχου, επεσήμανε ότι «η δικαίωση του αγώνα μας, οσοσδήποτε κι αν είναι ο κύκλος της  προσφοράς των άλλων, θα εξαρτηθεί πρώτιστα από τη δική μας συμπεριφορά. Αν θέλουμε να λαμπρύνουμε το ένδοξο γένος των ηρώων του ’40 και ν’ αποδείξουμε, ότι κι εμείς μπορούμε να συνταιριάσουμε το σώμα και την ψυχή σε κοινό αγώνα για την πατρίδα, θα πρέπει ποτέ να μη σκύψουμε το κεφάλι και ποτέ να μη λυγίσουμε το γόνυ».
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.
Μαΐστωρ – Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου