Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Στην Κύπρο εόρτασε τα ονομαστήρια του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως, στην Λευκωσία.
Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο άγων τα ονομαστήρια του Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος πραγματοποιεί τις μέρες αυτές «προσκυνηματική επίσκεψη» στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Μαζί του συλλειτούργησαν οι εξ Αμερικής Αρχιερείς Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός και από την πλευρά της Εκκλησίας της Κύπρου οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστόφορος και Μεσαορίας Γρηγόριος. Παρέστη συμπροσευχόμενος στο ιερό βήμα και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.
Παρέστησαν επίσης, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Άντρη Αναστασιάδου, ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, τα μέλη της συνοδείας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, προσφώνησε τον Αμερικής Δημήτριο και του ευχήθηκε «χρόνια πολλά κι ευλογημένα απ’ τον Θεό, δύναμη πολλή για να υπηρετεί τον Λαό του Θεού και να βρίσκεται επικεφαλής των Ομογενών μας στην Αμερική τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου».
«Η παρουσία σας ενθαρρύνει την πίστη του λαού μας, ούτως ώστε να συνεχίσει αυτόν τον αγώνα τόσο για εθνική επιβίωση όσο και για να εξέλθει από την οικονομική δυσχέρεια που δυστυχώς ενέσκηψε στην πατρίδα μας», σημείωσε ο Κύπρου Χρυσόστομος για να προσθέσει ότι «τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο λαός μας τον θεωρεί ως ένα ηγέτη όχι μόνο εκκλησιαστικό, αλλά και εθνικό διότι στο χώρο που βρίσκεστε εκεί παίρνονται και οι μεγάλες αποφάσεις και η απόφαση για το εθνικό μας θέμα εκεί θα παρθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για μας είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να του συμπαρασταθούμε».
«Είμαι σίγουρος ότι με τη συμπαράσταση όλων μας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, θα πετύχει πολλά. Θέλουμε να ξέρετε, Σεβασμιώτατε, ότι όλοι μας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κι εγώ προσωπικά με την Ιεραρχία μας, αλλά και ο λαός μας, θα είμεθα μαζί σας. Θα σας συμπαρασταθούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ούτως ώστε με θάρρος να διεκδικείτε τα δίκαια του λαού μας», τόνισε.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα αργήσει η μέρα που θα φυσήσει ο άνεμος της ελευθερίας απ’ άκρου εις άκρον της μικρής μας πατρίδος. Εύχομαι ό,τι καλό να δώσει ο Θεός σε σας, στην ομογένειά μας, και την κυπριακή, αλλά και την ελλαδική, να πετύχετε εκείνο που ονειρεύεται ο λαός μας και όταν θα έρθει η ώρα μαζί θα πορευθούμε στις κατεχόμενες περιοχές μας - γιατί είναι δικές μας, είναι τα σπίτια μας, είναι οι περιουσίες μας. Και πάλιν καλωσορίσατε και εύχομαι καλή παραμονή στην μικρή μας την πατρίδα», επεσήμανε, κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος.
Στην αντιφώνηση του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, αφού ευχαρίστησε για τις ευχές και την φιλοξενία αναφέρθηκε στις εμπειρίες που απεκόμισε από την παραμονή του στο νησί και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα που δίνουμε στην Αμερική».
«Μοιράζομαι μαζί σας τον πόνο, αλλά και την ελπίδα διότι πάντοτε την νύχτα διαδέχεται η μέρα, τον θάνατο διαδέχεται η ανάσταση, τον χειμώνα διαδέχεται η άνοιξη. Το σκοτάδι υποχωρεί στο φως. Δεν είναι δυνατόν να παρατείνεται μια τέτοια δοκιμασία. Η Κύπρος έχει εμπειρία μακρών δοκιμασιών στη μακρά ιστορία της και αυτό το λέμε στους φίλους μας στην Αμερική αλλά και αλλού, ότι εδώ πρόκειται για ένα λαό, ο οποίος δεν βρέθηκε χθες στον κόσμο, όπως μερικά μεγάλα έθνη. Είναι λαός με ιστορία χιλιάδων ετών. Τέτοιοι λαοί δεν λυγίζουν, δεν υποχωρούν, δοκιμάζονται, αλλά όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, αναδεικνύονται λαμπρότεροι χρυσίου και αργύρου και λίθων πολυτελών», πρόσθεσε.
Ακολούθως, ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου π. Μάριος Δημοσθένους, καλωσόρισε εκ μέρους της ενορίας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και του προσέφερε, μαζί με τις ευχές για τα ονομαστήρια του, παραδοσιακά ασημένια σκεύη θυμιάματος, γνωστά στην κυπριακή διάλεκτο ως καπνιστομέρεχα, με τα οποία ο λαός μας υποδεχόταν τους επισκέπτες, που έρχοντο στα σπίτια τους. «Αυτό ήταν το ένα μέρος», τόνισε ο π. Μάριος, «το άλλο ήταν η καρδιά τους και την καρδιά μας την έχετε και ζητούμε από εσάς, στο άγιο θυσιαστήριο, να προσεύχεσθε και για την πρόοδο της ενορίας μας, αλλά και όλης της Κύπρου».
Ο Σεβασμιώτατος πρόσφερε ως αντίδωρο, στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ένα μικρό επίχρυσο ευαγγέλιο και παράλληλα προσέφερε, στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ένα περίτεχνο Σταυρό ευλογίας, μοναδικής τέχνης που αποτελείται από ελεφαντοστό, χρυσό, κρύσταλλο, ασήμι και μικρούς πολύτιμους λίθους.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές των επισήμων και του λαού, στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και τη συνοδεία του, στο οποίο παρακάθισαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας και άλλοι προσκεκλημένοι.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Φωτογραφίες: Μαΐστωρ -  Δημήτρης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου