Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Μνημόσυνο Μητροπολίτη Κυρηνείας κυρού Παύλου και πεσόντων Κυθρέας

Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, 28 Σεπτεμβρίου 2014, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου, στον Συνοικισμό Στροβόλου ΙΙΙ, το τρίτο ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Κυρηνείας κυρού Παύλου, καθώς και των πεσόντων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής της Κυθρέας.
Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών ναό ιερούργησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο, εστιάζοντας την προσοχή του στα μηνύματα του Ευαγγελίου της ημέρας και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού και στο κάλεσμα που ο Θεός μας απευθύνει.
«Εάν θέλουμε να επιστρέψουμε πίσω στα κατεχόμενα εδάφη μας, στην Κερύνεια μας, στην Κυθρέα και σε όλες τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας, πρέπει πάνω απ’ όλα να έχουμε πίστη στα λόγια του Θεού. Ο Θεός μας είναι Θεός της αγάπης. Είναι Θεός που μας θέλει όλους τους ανθρώπους να είμαστε ενωμένοι και να βοηθούμε ο ένας τον άλλον και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον αδιακρίτως φυλής, χρώματος και θρησκείας», σημείωσε.
Ο Κυρηνείας Χρυσόστομος υπογράμμισε, τέλος, ότι «ο Θεός βλέποντας τη μετάνοια μας, βλέποντας αυτή την αγάπη και την αγωνία μέσα στο σώμα Του, το σώμα της Εκκλησίας, θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε πίσω. Εμπνευσμένοι και φωτισμένοι με αυτή την χάρη του Παναγίου Πνεύματος θα βοηθήσουμε τον τόπο μας να προχωρήσει μπροστά με ασφάλεια, ειρήνη και πραότητα».
Παρόντες στη Θεία Λειτουργία και τα ιερά μνημόσυνα ήσαν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο βουλευτής Κερύνειας Σοφοκλής Φυττής, οι Δήμαρχοι Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς, Στροβόλου Λάζαρος Σαββίδης, Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου, κοινοτάρχες, πρόεδροι και μέλη Συνδέσμων και τοπικών οργανώσεων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκαν τα ιερά μνημόσυνα του μακαριστού Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου και των πεσόντων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής Κυθρέας. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενώ για τον αοίδιμο ιεράρχη αναφέρθηκε ο γραμματέας της Μητροπόλεως Κυρηνείας Χριστόδουλος Παχουλίδης.
«Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος εδώ και τρία χρόνια έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο, όπως και έζησε: Μαχόμενος. Η ζωή του υπήρξε ένας συνεχής αγώνας για την Ορθοδοξία και ορθοπραξία, για τη διαφύλαξη των πάσης φύσεως δικαιωμάτων του εκτοπισμένου ποιμνίου του, για τη δικαίωση και απελευθέρωση της Μητροπολιτικής επαρχίας Κυρηνείας, που του εμπιστεύθηκε ο ίδιος ο Μέγας και Ουράνιος Αρχιερέας, Χριστός», τόνισε.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων «της των Χύτρων γαίας», που βρίσκεται έξω από το οίκημα του σωματείου ΠΑΟΚ Κυθρέας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου