Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Με λαμπρότητα ο Εσπερινός του Αποστόλου Λουκά στον Στρόβολο

Με κάθε εκκλησιαστική επισημότητα και μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη εορτή του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, στον φερώνυμο Ιερό Ναό, που βρίσκεται στον Προσφυγικό Συνοικισμό Κόκκινες Στροβόλου.
Στην εόρτιο Εσπερινή Ακολουθία χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, συγχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος, ενώ παρέστησαν μεταξύ των άλλων οι εφημέριοι της πανηγυρίζουσας ενορίας και της όμορης ενορίας του Αγίου Στυλιανού, ο Δήμαρχος Στροβόλου Λάζαρος Σαββίδης, οι εκτοπισμένοι κοινοτάρχες της κοινότητας Μουσουλίτας και της ενορίας Χρυσίδος Κυθραίας, καθώς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν την ιερά μνήμη του Αποστόλου Λουκά.
Κατά την διάρκεια της Πανηγυρικής ομιλίας του προς τους παρισταμένους πιστούς, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο, το συγγραφικό έργο και την ιεραποστολική δράση του Αποστόλου Λουκά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της βιώσεως των Αληθειών, που μας κληροδότησε μέσα από το ιερό Ευαγγέλιο του και τις Πράξεις των Αποστόλων.
«Μη μένουμε στον πρότερο βίο, αλλά ας κοιτάξουμε μπροστά, με καθαρό μυαλό, με πίστη, με αγάπη, με ταπείνωση, με συνεργασία, με ενότητα. Μόνο έτσι θα παρέλθουν οι δοκιμασίες που σήμερα ζούμε. Διαφορετικά θα ζούμε την περιπλάνηση μας», επεσήμανε ο Θεοφιλέστατος.
«Ας παρακαλέσουμε τον ποιητή και ζωγράφο και αγιογράφο της Κυρίας Θεοτόκου, τον ιατρό και ευαγγελιστή Λουκά, να βοηθήσει ούτως ώστε όλη η πατρίδα μας να τύχει ελευθερίας», τόνισε και κάλεσε ακολούθως όλους να «προσευχηθούμε και να παρακαλέσουμε τον Απόστολο Λουκά να μας ενισχύει στον αγώνα μας και να ικετεύει στον θρόνο του Κυρίου ίνα σωθούμε και από την πρόσκαιρο δοκιμασία και από την αιώνια απουσία της σχέσης μας με τον Θεό. Εμείς δεν είμαστε για τον τόπο της απουσίας του Θεού, αλλά είμαστε για την Βασιλεία του Θεού», σημείωσε.
Λίγο πριν το τέλος  του  Εσπερινού  έγινε  λιτάνευση  αποτμήματος  εκ του  Ιερού  Λειψάνου  του  Αποστόλου  Λουκά,  το  οποίο  φυλάσσεται  στην εορτάζουσα ενορία και της θαυματουργού εικόνας του Ευαγγελιστού, η οποία έχει διασωθεί το 1958 από την πυρπόληση της Εκκλησίας του Αποστόλου Λουκά από τους Τούρκους στην κατεχόμενη σήμερα Παλαιά Λευκωσία.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου