Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στον Κύκκο

Με πάνδημα μνημόσυνα σε όλους τους ναούς της Κύπρου τιμήθηκε, για άλλη μια χρονιά, η μνήμη του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου του Γ΄, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Αυγούστου 1977.
Το επίσημο μνημόσυνο του μακαριστού Εθνάρχη τελέστηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, πλαισιούμενου από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα και τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο.
Στο μνημόσυνο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, τον Πρόεδρο της Βουλής ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι «το μεγαλείο του Μακάριου θα μείνει για πάντα βαρύ και ασήκωτο», καθώς «αποτυπώθηκε βαθιά πάνω σ’ ολόκληρη την Κύπρο, που ταυτίστηκε αχώριστα μαζί του».
«Η τήρηση της μνήμης του Εθνάρχη Μακαρίου αποτελεί για τον κυπριακό ελληνισμό μια βιολογική ανάγκη. Συνιστά βασικό στοιχείο για τη φυσική και εθνική του επιβίωση», τόνισε για να προσθέσει εμφαντικά ότι «ο Μακάριος είναι η ρίζα που κρατά και συντηρεί το παρόν με το μέλλον».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφερόμενος στο σήμερα και στα όσα διαδραματίζονται στο τραπέζι των συνομιλιών σημείωσε ότι «το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων προδιαγράφουν λύση συνομοσπονδίας, δηλαδή λύση δύο αυτόνομων κρατών με κάποια σύνδεση μεταξύ τους, χαλαρή και αναποτελεσματική».
«Από υποχώρηση σε υποχώρηση, οδηγηθήκαμε στις αρχικές θέσεις της τουρκικής πλευράς, ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές μας, εγκαταλείψαμε πάγιες και απαράγραπτες θέσεις μας και όμως η λύση δεν επιτεύχθηκε», τόνισε.
Ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε πως «χρειάζεται αγωνιστική ενότητα, για να πείσουμε ότι διεκδικούμε τα δίκαιά μας» και κατέληξε λέγοντας: «όταν φέρνουμε στη μνήμη μας τον Μακάριο, αυτό που οφείλουμε να θυμόμαστε πάνω απ’ όλα είναι αυτό που μας έμαθε μέσα από τους αγώνες του: ότι μόνο οι αποφασισμένοι για όλα, νικούν».
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος τέλεσε τρισάγιο, μπροστά από τον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου στο Θρονί, λίγα μέτρα από τον τάφο του και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου