Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Εορτή Τιμίου Προδρόμου στην κατεχόμενη Γύψου

Ξαναζωντάνεψε, μύρισε και πάλι λιβάνι και γέμισε με δοξολογικά ψάλματα και ικεσίες, η σκλαβωμένη και συλημένη από τους βάρβαρους κατακτητές εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, στην κατεχόμενη κοινότητα Γύψου, της επαρχίας Αμμοχώστου.
Ανήμερα της μεγάλης γιορτής, της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου, οι εκτοπισθέντες κάτοικοι της κοινότητος, «συνήχθησαν επί το αυτό», με δέος και θρησκευτική κατάνυξη, για να τιμήσουν τον εορταζόμενο Άγιο.
Του Όρθρου και της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, με τη συμμετοχή του Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Καρρά, του Πρωθιερέα Αλεξίου Αυσίεβιτς και του Διακόνου Επιφανίου Παπαντωνίου.
«Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση μας σήμερα γιατί με την βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες του Τιμίου Προδρόμου, του οποίου την αποτομή της Τιμίας Κεφαλής εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας, αξιωθήκαμε να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία σ’ αυτόν τον ιερό χώρο, στον οποίο, όλοι εσείς, κουβαλάτε ισχυρές αναμνήσεις με όλα τα γεγονότα που συνδέονται με την ζωή σας», τόνισε στο κήρυγμά του, ο Πανιερώτατος.
«Η σημερινή συγκέντρωση μας, μέσα σ’ αυτόν τον ιερό ναό, είναι μια ένδειξη, αλλά και μια βεβαίωση της πίστης μας στον Ιησού Χριστό, της τιμής προς τον Προφήτη Πρόδρομο, αλλά και όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας», πρόσθεσε.
Ο Κωνσταντίας Βασίλειος ευχήθηκε «αυτή η Θεία Λειτουργία να είναι η απαρχή, ούτως ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τις εκκλησίες μας, αλλά και να είναι η απαρχή της επιστροφής μας στα πάτρια εδάφη μας».
«Εύχομαι οι πολιτικοί μας άρχοντες να βοηθήσουν όσον μπορούν σ’ αυτόν τον τομέα, ούτως ώστε ο λαός της Κύπρου, οι  νόμιμοι κάτοικοι αυτού του τόπου, να χαίρουν της ειρήνης, της ασφάλειας και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δικαιούνται όλοι οι λαοί σε όλο τον κόσμο, όπου επικρατεί η δικαιοσύνη», επεσήμανε.
Ο Πανιερώτατος εξέφρασε, κλείνοντας την σύντομη προσλαλιά του, την ευχή: «αυτή η δικαιοσύνη να επικρατήσει και στον τόπο μας και να γίνει το έναυσμα και η απαρχή της επιστροφής μας στα πάτρια μας εδάφη κάτω από συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και δικαιοσύνης».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου