Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Επέστρεψαν τα δισκοπότηρα του ιερού ναού Αρχαγγέλου Μιχαήλ της κατεχόμενης κοινότητας Πάνω Ζώδιας

Την Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015, ο αρχαιολογικός λειτουργός Α του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, κ. Γεώργιος Φιλοθέου, παρέδωσε στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου, κ. Νεόφυτο, ένα άγιο Ποτήριο και ένα άγιο Δισκάριο, που ανήκουν στον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πάνω Ζώδιας.
Τα ιερά αυτά σκεύη της Ορθόδοξης λατρείας χρονολογούνται στο έτος 1910, σύμφωνα με τις σχετικές επιγραφές που φέρουν: «Δι ξόδων κκλησίας ρχαγγέλου Μιχαλ νω Ζώδιας. 1910». Το άγιο Ποτήριο φέρει ανάγλυφη διακόσμηση, με απεικονίσεις των 4 Ευαγγελιστών, Αρχαγγέλων, Αγγέλων, Εξαπτερύγων, καθώς και των Τριών Ιεραρχών.
Για την ιστορία της κοινότητας Πάνω Ζώδιας, καλό είναι να θυμόμαστε και να μνημονεύουμε τον μακαριστό ήδη ιατρό, κ. Γιάγκο Μικελλίδη, ο οποίος είχε αγοράσει τα ως άνω ιερά σκεύη, τα οποία μετά την κοίμησή του επέστρεψαν στους κατόχους τους, ήτοι την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.
Ιδιαίτερα μεγάλη υπήρξε η συγκίνηση, τόσο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου, όσο και των άλλων Πανωζωδιατών, που ήταν παρόντες στην παράδοση των εν λόγω ιερών σκευών, καθότι έβλεπαν ξανά το άγιο Ποτήριο, από το οποίο, δια των τιμίων χειρών του μακαριστού παπά-Χρύσανθου, παιδιά τότε, μεταλάμβαναν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Το άγιο τούτο Ποτήριο της Ζωής επανέρχεται, για να συνεχίσει τη θεία Αιμοδοσία σε μια ελεύθερη Κύπρο.
Η παράδοση έγινε στην ιερά μονή Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά, όπου γίνονται έργα ανακαίνισης προς επαναλειτουργία της ως μονής. Στη φωτογραφία παραπλεύρως μπορούμε να ιδούμε τον απεικονιζόμενο στο καθολικό του Άρακα Μέγα Αρχάγγελο Μιχαήλ να επισκιάζει με τη χάρη του το θαύμα της επιστροφής των ιερών σκευών.
Το θαυμαστό με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Πάνω Ζώδιας είναι, ότι τα τελευταία χρόνια άνοιξε τις άυλες πτέρυγές του και φέρνει κοντά μας ό,τι του ανήκει και είχε διασκορπιστεί στα τετραπέρατα, ένεκα της κατοχής. Μέχρι στιγμής, έχουν ευρεθεί και επιστραφεί στην καθ ημάς Μητρόπολη Μόρφου τα εξής ιερά κειμήλια από τον ναό του: Μικρός θυμιατός, ιερό Ευαγγέλιο με αργυρεπίχρυσο κάλυμμα εξαίρετης τεχνουργίας, μεγαλοπρεπής λιτανευτικός σταυρός, ξυλόγλυπτη κεφαλή Αγγέλου από το εικονοστάσιο και, τώρα, τα άγια δισκοπότηρα.
Αρχάγγελέ μου, σε ευχαριστούμε, που προετοιμάζεις την επιστροφή και λειτουργία του ιερού σου ναού. Αναμένουμε και τα Εξαπτέρυγα!!!
Δοξαστικὸν τῶν αἴνων τοῦ Ἀρχαγγέλου Μιχαήλ
Ἦχος πλ. α´.
Ὅπου ἐπισκιάσει ἡ χάρις σου Ἀρχάγγελε, ἐκεῖθεν τοῦ διαβόλου διώκεται ἡ δύναμις· οὐ φέρει γὰρ τῶ φωτί σου προσμένειν, ὁ πεσὼν Ἑωσφόρος. Διὸ αἰτοῦμέν σε, τὰ πυρφόρα αὐτοῦ βέλη, τὰ καθ' ἡμῶν κινούμενα, ἀπόσβεσον τῇ μεσιτείᾳ σου, λυτρούμενος ἡμᾶς, ἐκ τῶν σκανδάλων αὐτοῦ, ἀξιύμνητε Μιχαὴλ Ἀρχάγγελε.
Ι. Μ. Μόρφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου