Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Εσπερινός αγίας Σωτήρας στο Παλαιχώρι

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα, που προσφέρει η ξυλόστεγη και κατάγραφος από βυζαντινές αγιογραφίες εκκλησία της αγίας Σωτήρας της κοινότητος Παλαιχωρίου, τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Της πανηγυρικής Εσπερινής Ακολουθίας χοροστάτησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, πλαισιούμενος από τους εφημερίους της κοινότητας και τον ιεροδιάκονο π. Βαρνάβα Χρυσάνθου.
Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη θεολογική σημασία της Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο νόημα, αλλά και στα μηνύματα που αυτή μας προσφέρει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πανηγυρίζων ναός της αγίας Σωτήρας, όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι της κοινότητας, είναι κτίσμα του 16ου αιώνα και από το 2000 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με τοιχογραφίες των αρχών του 16ου αιώνα, σύγχρονες με την κτίση του ναού και αποτελούν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εικονογραφικά σύνολα της υστεροβυζαντινής τέχνης της Κύπρου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου