Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Η εορτή της Κοιμήσεως στην Μονή Κύκκου

Μεγαλόπρεπα, με πνευματική κατάνυξη και ευλάβεια εορτάσθηκε και εφέτος η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, στην πρωτοκορυφαία, ιστορική και παλαίφατο Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ελεούσας του Κύκκου.

Πλήθος πιστών συνέρρευσε, κατακλύζοντας κυριολεκτικά το Καθολικό και της αυλές της σεβασμίου Μονής, για να προσκυνήσει την Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, «την ιστορηθείσαν» από τον ιερώτατο Απόστολο Λουκά, να επικαλεστεί την χάρη Της και να εορτάσει το «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Προεξάρχων της λαμπράς και πανηγυρικής λατρευτικής συνάξεως ήταν ο Καθηγούμενος της Μονής, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος και συλλειτουργός ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας. Τους δύο Αρχιερείς πλαισίωσαν πατέρες της Μονής και κληρικοί της Μητροπόλεως Κύκκου.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος αναφέρθηκε στον πλούτο των εορτολογικών και εγκωμιαστικών ωδών και πανηγυρικών λόγων, των μεγάλων Υμνογράφων, Ποιητών, Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας μας, που απευθύνονται προς «την Αειπάρθενο της Ναζαρέτ Κόρη».

«Σήμερα η απείρανδρος Κόρη προς τον Υιόν της εκδημεί. Άγγελοι και Αρχάγγελοι την περιέπουν, ψυχές Πατριαρχών και Προφητών και δικαίων την περιστοιχούν. Απόστολοι εκ των περάτων της γης, με θείο πρόσταγμα και επί των νεφελών του ουρανού κομίζονται προς την Ιερουσαλήμ και προς την εν πρεσβείαις ακοίμητον Θεοτόκον, ύμνους ιερούς και εκθειαστικούς άδοντες», τόνισε.

«Η Παναγία μας αναδεικνύεται θρόνος χερουβικός και αποβαίνει Πλατυτέρα των ουρανών και καθίσταται τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ. Ώστε, ως  η πρώτη μετά τον Τριαδικό Θεό και έχοντας παρρησία ενώπιον του θρόνου του Θεού, να προσφέρει σε μας τα παιδιά της δώρα στο διηνεκές», πρόσθεσε.

«Υπεραγία Δέσποινά μου, σήμερα, κατά την ένδοξη Κοίμησή σου και την έξοδο και μετάστασή σου προς τα ουράνια, σε ικετεύομε: “Δέχου και παρ' ημών ωδήν την εξόδιον και τη φωτοφόρω σου και θεία επισκίασον ημάς χάριτί σου”. Τον περιούσιο λαό του Θεού, τον παροικούντα στη Νήσο τούτη, και ο οποίος επί τεσσαράκοντα και ένα χρόνια χειμάζεται και αγωνιά για το μέλλον του, σου δεόμεθα, χάρισέ του την αναψυχή, την υπομονή, την αντοχή, την καρτερία και απάλλαξέ μας εκ της καταδυναστείας του αλλοθρήσκου και επιβούλου εισβολέα. Και φάνηθι και γενού, Δέσποινά μου, όπως και στο παρελθόν, Υπέρμαχος Στρατηγός του γένους μας», υπογράμμισε.

«Πρέσβευε τω Ζωηφόρω Βασιλεί Υιώ και Θεώ σου, ώστε να περιφρουρεί και να σώζει “από πάσης προσβολής εναντίας την νεολαίαν σου”», εκζήτησε δεητικά από την Μητέρα του φωτός, κλείνοντας τον μεστό λόγο του, ο Μητροπολίτης Ταμασού.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου