Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Μνημόσυνο ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού στο Παραλίμνι

Τελέστηκε την Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, το 19ο ετήσιο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι έπεσαν νεκροί, με βίαιο και άνανδρο τρόπο, από ξυλοδαρμό και πυρά Τούρκων αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ενάντια στην κατοχή τον Αύγουστο του 1996, στη γραμμή αντιπαράταξης στη Δερύνεια.
Της Ευχαριστιακής Συνάξεως και του ιερού μνημοσύνου προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη, του Δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πιρίλλη, βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων και παρατάξεων, των δημοτικών, κοινοτικών, αστυνομικών, στρατιωτικών αρχών και οργανωμένων συνόλων της περιοχής, των συγγενών, φίλων και πλήθος κόσμου.
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε πορεία από τους μοτοσυκλετιστές και τους συντελεστές της ομάδας «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», προς το κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, στην παρουσία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας κ. Βασιλείου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του τρισαγίου σημειώθηκαν επεισόδια σε βάρος των επισήμων με προπηλακισμούς, ύβρεις και χαρακτηρισμούς εναντίον των Υπουργών Ενέργειας και Γεωργίας, καθώς και των εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και τοπικών φορέων.
Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, καθώς και η μητέρα του ήρωα Τάσου Ισαάκ για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Βασίλειος διέκοψε την τέλεση του τρισαγίου απευθυνόμενος έντονα προς τους ταραξίες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια ψυχραιμότερων.
Τα επεισόδια καταδίκασαν με δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί, ο δήμαρχος Παραλιμνίου και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο οποίος ανέφερε: «δε νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει ορισμένοι να εμφανίζονται ότι είναι πιο πιστοί στις εθνικές αξίες ή και στη μνήμη των ανθρώπων που έχουν πεθάνει γι’ αυτή την πατρίδα. Εδώ συγκεντρωθήκαμε όλοι για να τιμήσουμε δύο ηρωομάρτυρες του έθνους μας, όχι μόνο της Κύπρου, γιατί τα ιδανικά τους ξεπερνούν την Κύπρο».
«Η εικόνα που παρουσιάσαμε σήμερα, δυστυχώς με αναγκάζει να πω και να σκεφτώ εάν πρέπει να γίνεται αυτό το πράγμα που έγινε σήμερα, δηλαδή αν θα πρέπει να κάνουμε αυτό το τρισάγιο στο κοιμητήριο, διότι αυτό δεν είναι η εικόνα που πρέπει να βγαίνει προς τα έξω. Όταν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές είναι ό,τι χειρότερο, που δεν τιμά ούτε την πατρίδα μας, ούτε την εικόνα της πατρίδας μας που βγαίνει προς τα έξω», πρόσθεσε.
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας τόνισε, τέλος, ότι: «θα δω με τις Αρχές και με τις οικογένειες να βρούμε κάποιον άλλο τρόπο να τιμήσουμε τους μάρτυρες μας και όχι μ’ αυτό τον τρόπο. Είναι κρίμα να καταστρέφεται η όλη εικόνα του έθνους μας, της κοινωνίας αλλά και της θυσίας των ηρωομαρτύρων με αυτές τις εκδηλώσεις, που ξεφεύγουν τα όρια της κοσμιότητας και προσδίδουν οτιδήποτε άλλο, παρά τιμή προς τους μάρτυρες μας».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου