Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Παναγίας Τρικουκκιάς

Με κατάνυξη και ιεροπρεπή μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιάς την εορτή του εγκαινίου του Καθολικού, της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Την Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015, το εσπέρας, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο Καθολικό της Μονής χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε δέηση και λιτάνευση της ιερής εικόνας της Τρικουκκιωτίσσης.
Στο χορό έψαλλαν οι αδελφές της Μονής, επικεφαλής την Καθηγούμενη, Γερόντισσα Χριστονύμφη.
Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, μίλησε για το νόημα της εορτής, κάνοντας αναφορά στην όλη πορεία της Παναγίας στο έργου του Θεού για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.
Τέλος, ο Επίσκοπος, υπογράμμισε ότι οι πρεσβείες της Μητέρας του Ιησού Χριστού είναι αμετάθετες για όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα για τη νεολαία μας. Όλοι οι πιστοί σέβονται την προσφορά της Παναγίας και την θεωρούν οχυρό στη ζωή τους.
Το Σάββατο, 15 Αυγούστου, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας, η Γερόντισσα Χριστονύμφη και η Αδελφότητα της Μονής, καθώς και προσκυνητές, υποδέχθηκαν την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο και τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος συνόδευε τον Μακαριώτατο.
Ακολούθησε συγχοροστασία στον Όρθρο, σύμφωνα με το κυπριακό εκκλησιαστικό τυπικό και κατόπιν Αρχιερατικό συλλείτουργο, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστη η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασίαδης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, καθώς και τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κήρυξε τον θείο λόγο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ζωή και την προσφορά της Θεοτόκου, για όλο το ανθρώπινο γένος, δια της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού.
Ακολούθως, αποτίμησε την παρουσία της πρώτης Εύας και εκθείασε το μεγαλείο της ταπείνωσης και της εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού της δεύτερης Εύας, δηλ. της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Υπογράμμισε την αξία της διατήρησης, από μέρους της Θεοτόκου, συνεχούς διαλόγου με τον Θεό μέσο της υπακοής και προσευχής.
Αυτή τη σύνδεση, με τον Τριαδικό Θεό, καλούμαστε και εμείς οι Χριστιανοί, μιμούμενοι την Θεοτόκο, να διατηρούμε στην καθημερινή μας ζωή, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Για να καταλήξει στη συνέχεια, ότι μέσα από αυτή την πορεία θα βρούμε διέξοδο σε ό,τι μάς δυσκολεύει και μάς ταλανίζει, τόσο στην προσωπική και εθνική μας κατάσταση όσο και στις διάφορες κοινωνικές διαταραχές που συμβαίνουν καθημερινά παγκοσμίως.
Μετά τη δέηση ενώπιον της ιερής εικόνας της Παναγίας της Τρικουωτίσσης, για όλους τους προσκυνητές και εορταστές και για την απελευθέρωση της πατρίδας, η Αδελφότητα παρέθεσε κέρασμα σε όλους παριστάμενους.
Ευχή και παράκληση στη Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, το συντομότερο να έρθει η ποθητή ελευθερία στην κατεχόμενη πατρίδα μας.
Εκκλησία Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου