Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Κυρηνείας

Με ιεροπρέπεια και ξεχωριστή λαμπρότητα εορτάστηκε την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015, από την Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, η μνήμη του ιερομάρτυρος αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των εν Μικρά Ασία κατά την Μικρασιατική καταστροφή μαρτυρησάντων.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο άγων τα ονομαστήρια του Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος προεξήρχε και κατά την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, και η οποία έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά.

Με τον εορτάζοντα Μητροπολίτη συνιερούργησαν ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς, τους επισήμους, τον πιστό λαό και τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Φώτιο Γιαννακάκη, οι οποίοι με την παρουσία τους και την συμπροσευχή τους λάμπρυναν την ονομαστική του εορτή.

Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο μαρτυρικό τέλος του αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και τα βάσανα των ελλήνων στις αλησμόνητες πατρίδες και σημείωσε με νόημα ότι «στον δικό μας τόπο, στον τόπο αυτό που βρισκόμαστε και εμείς σήμερα, δεν έχουμε το δικαίωμα να αναφερόμαστε για αλησμόνητες πατρίδες».

«Τον τόπο μας τον έχουμε μέσα μας, στην καρδιά, στον νου και την ψυχή μας, μας συνοδεύει πάντοτε και όπου πάμε. Είμαστε και εμείς μια μαρτυρία Χριστού, αλλά και μια μαρτυρία ότι καταγόμαστε από την δεινώς δοκιμαζόμενη μέχρι σήμερα εμπερίστατη Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, αλλά και ο τόπος μας έχει πλήθος εκτοπισμένων και προσφύγων. Όχι μόνο από την επαρχία Κυρηνείας, αλλά και από τις υπόλοιπες κατεχόμενες πόλεις και κοινότητες της νήσου μας», πρόσθεσε.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Έπαρχος Κερύνειας κ. Ανδρέας Λουκά, οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ανέστης Κεσελόπουλος και Χρήστος Οικονόμου, Δήμαρχοι και κοινοτάρχες της επαρχίας, τοπικές αρχές, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων της περιοχής.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου