Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Επιστημονική Ημερίδα στην Μητρόπολη Ταμασού

Στην αίθουσα του Συνοδικού του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού στο Επισκοπειό έλαβε χώρα το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, η επιστημονική ημερίδα που είχε ως κεντρικό θέμα: «Η τοπική Εκκλησία της Ταμασού: Οι απαρχές και η ζωή της κατά τους πρώτους αιώνες».
Η επιστημονική αυτή ημερίδα διοργανώθηκε από την «Κυπροπαίδεια», την Ακαδημία Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής και το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εντάσσεται στα πλαίσια των πανηγυρικών εκδηλώσεων «Ηρακλείδια», που πραγματοποιεί η τοπική Εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Ηρακλειδίου.
Αρχή στην όλη εκδήλωση έκανε η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, η οποία έψαλλε, υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβυτέρου Ανδρέα Σπυρίδη, επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας τόνισε ότι «η ανάδειξη της αρτιγέννητης και θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής και η κατάταξή της στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα ιστορική της θέση, σε ό,τι αφορά τα εκκλησιαστικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και όχι μόνο» αποτελούσε για τον ίδιο «θεοπρεπές όραμα».
«Το βαρύ και ιστορικό αυτό έργο, το οποίο δεν είναι μόνο εκκλησιαστικό, αλλά προσλαμβάνει και χαρακτήρα πολιτιστικό και πνευματικό, με τη γενικότερη έννοια του όρου, εγκαινιάζουμε αυτές τις μέρες τα “Ηρακλείδια”, τα οποία ευελπιστούμε, με τη δύναμη του Θεού και με τη βοήθεια του Αγίου Ηρακλειδίου, να αποτελέσουν την απαρχή προς τη σωστή κατεύθυνση του πιο πάνω σκοπού», πρόσθεσε.
Στην συνέχεια ο Διευθυντής της Ακαδημίας Πολιτισμού «Κυπροπαίδεια» της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού Δρ Γιώργος Β. Γεωργίου, με την εισαγωγική του ομιλία, κατέστησε το ακροατήριο κοινωνούς της λειτουργίας και των στόχων της Ακαδημίας.
Ο Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τέως Κοσμήτορας και Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ Χρήστος Οικονόμου, στην ανάπτυξη του θέματος της ομιλίας του με θέμα: «Η συμβολή των Κυπρίων στην αρχέγονη Εκκλησία», αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμμετοχή του Ευαγγελιστού Μάρκου, του ανεψιού του Βαρνάβα, της Μαρίας, της μητέρας του Ιωάννη-Μάρκου και του Μνάσωνα στην αρχέγονη Εκκλησία.
Δεύτερος κατά σειρά ανέβηκε στο βήμα ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι απαρχές του Χριστιανισμού στην Κύπρο και στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Ταμασού». Ο κ. Νικολαΐδης μίλησε για τα «θεοτερπή» γεγονότα του εκχριστιανισμού της Κύπρου, για τα οποία δίκαια σεμνύνεται τόσο η τοπική, όσο και η κατά Κύπρον Εκκλησία του Χριστού.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Θεολόγος και Διευθυντής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Δρ Γεώργιος Κάκκουρας, του οποίου η εισήγηση αναφέρθηκε στον βίο των Αγίων Ηρακλειδίου, Μνάσωνος και Ρόδωνος.
Αμέσως μετά τον λόγο ανέλαβε ο Ερευνητής του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Κωστής Κοκκινόφτας, ο οποίος μίλησε για την ιστορία της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ψαλτοτράγουδα από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μητροπόλεως Ταμασού κ. Γεώργιο Σπανό και τραγούδια από την Χορωδία «Ωδές Ταμασού», υπό την διεύθυνση της κ. Μαρίας Χριστοδουλίδου.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την βράβευση Ιερέων για την πενηντάχρονη και πλέον προσφορά τους στο έργο της Εκκλησίας, καθώς και μελών του Ποδηλατικού Ομίλου «Άγιος Μνάσων».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου