Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Κορωνείας Παντελεήμων: «Και έσομαι υμίν εις πατέρα…»

Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Λευκωσίας την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.
Ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε τον Θείο Λόγο. Αφορμή για το κήρυγμά του πήρε από την υπόσχεση του Θεού, που τονίζει ο Απ. Παύλος προς τους Κορινθίους: "Και έσομαι υμίν εις πατέρα και υμείς έσεσθέ μοι εις υιούς και θυγατέρας" (Β Κόριν. στ, 18).
Μεγαλειώδης αλήθεια! Ας δούμε τις συνέπειες αυτής της πραγματικότητας.
1. Ο Θεός γνωρίζει τον καθένα μας, όπως κάθε πατέρας τα παιδιά του. Στα μάτια του Θεού δεν υπάρχει δηλ. κανείς, που είναι ανώνυμος, παραδομένος στην μοναξιά του, με όση βαρύτητα έχει αυτό για τον σύγχρονο άνθρωπο,που νοιώθει τόσες φορές αφόρητα μόνος. Ο Θεός - Πατέρας σπάζει το κέλυφος της απομονώσεώς μας και γκρεμίζει τα τείχη της μοναξιάς μας.
2. Αυτός ο Πατέρας δεν έχει απλώς αγάπη. Η ουσία Του είναι αγάπη. Δεν είναι ο Θεός - φόβητρο ή ο Θεός - τιμωρός. Τέτοιες πεποιθήσεις κάνουν και τον άνθρωπο σκληρό. Αλλά είναι κυρίως ο Θεός - Πατέρας, που αγαπά. Μας περιβάλλει με την αγάπη Του. Και αποδέχεται τον εαυτό μας χωρίς περιφρόνηση, αλλά με στοργή. Ενα βήμα αν κάνουμε προς Αυτόν, δέκα θα κάνει Εκείνος για να μας αγκαλιάσει.
3. Αυτός ο Θεός - Πατέρας είναι δίπλα μας. "Και ενοικήσω εν αυτοίς και εμπεριπατήσω" Λέει ο Θεός. Αλλά είναι και πάνω από μας και δεν το εννοώ τοπικά. Δεν είναι δηλ. ατελής και αδύνατος σαν κι εμάς. 
Γι' αυτό μπορούμε να στρεφόμαστε με εμπιστοσύνη σ' Αυτόν. Και ακριβώς επειδή είναι ανάμεσά μας, αλλά και πάνω από μάς, μπορεί να μας "ελκύσει προς εαυτόν." Να μας βοηθήσει δηλ. να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.
Αυτός ο Θεός, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, σε ονομάζει παιδί Του "Υιόν φωτός και κληρονόμον Θεού και συγκληρονόμο Χριστού"! (Μ. Αθανάσιος). Τι τιμή, αλλά και πόση ασφάλεια για τον πιστό, μέσα στην δύσκολη και συγκεχυμένη εποχή μας!
Γραφείο Τύπου Μητροπολίτη Κορωνείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου